SSSH

PočetnaVijestiSSSH u medijimaRTL Potraga o turskim radnicima koji su dobili otkaze zbog kontakta sa sindikatom

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

RTL Potraga o turskim radnicima koji su dobili otkaze zbog kontakta sa sindikatom

Zagreb, 16. ožujka 2022. - Nakon što je prije gotovo mjesec dana Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH) priopćenjem za javnost, a zatim i konferencijom za medije, upozorio na slučaj turskih radnika angažiranih na obnovi pruge između Koprivnice i Križevaca, koji su dobili otkaz samo zato jer su stupili u kontakt sa sindikatom, medijska pozornost za ovu priču ne jenjava.

RTL potraga objavila je prilog s novostima vezanima za navedeni slučaj, ali je kroz razgovor s radnicima na terenu, članovima SGH, poslodavcima i predstavnicima Ministarstva rada ponudila i detaljniji uvid u temu sve većeg broja stranih radnika u Hrvatskoj i njihovih radničkih prava. U prilogu je moguće vidjeti i kako izgleda akcija informiranja radnika o pravima iz Kolektivnog ugovora za graditeljstvo, koju SGH provodi već godinu i pol dana.

U razgovoru s tajnikom SGH Domagojem Ferdebarom i jednim od radnika iz Turske koji su dobili otkaz i koji su vraćeni u matičnu zemlju, novinarka RTL-a saznala je kako radnici tvrtke Cengiz Insaat rade preko 250 sati mjesečno i da u pravilu rade sedam dana u tjednu, s eventualno kojom nedjeljom slobodnom, što ne omogućuje dovoljno vremena za psihički i fizički odmor.

Problem su i plaće, koje s obzirom na broj odrađenih prekovremenih sati, su ispod minimalne satnice ugovorene Kolektivnim ugovorom za graditeljstvo.

- Budući da smo znali da nigdje nećemo zaraditi takav novac, oni su učinili da mislimo da zarađujemo kao ljudi, no tijelo se troši i umara. I mi smo samo ljudi. Svaki dan od pola sedam do sedam, ljeti. Stalno su nam radili pritisak - ne, ovdje niste počeli, ovdje ne valja... Iz Turske smo otišli puni nade, a nakon mjesec i pol dana više nismo mogli izdržati. Meni rad nije stran, ali bio sam iscrpljen. Ujutro se umivam samo jednom rukom jer me druga ruka boli. Jednom kolegi željezo je udarilo nogu, dva ili tri dana je mirovao i za te dane mirovanja nije dobio dnevnicu. Drugi kolega je vario i upala mu je iskra u oko. Jedan dan je mirovao i za to nije primio dnevnicu. To nije greška koju je sam skrivio. Niti radnik može ići u bolnicu, niti itko pita za njega, legne u krevet i idući dan dolazi na posao i radi unatoč lošem zdravstvenom stanju. Eto, toliko se vrednuje radnik, rekao je Ibrahim Sesli, jedan od turskih radnika na projektu obnove pruge.

U prilogu RTL-a tvrdi se kako je Ibrahim dogovorio da će raditi za 1.800 eura, no da mu to nikad nije isplaćeno u cijelosti. Dok se u Turskoj radi za 20 eura po danu, u Hrvatskoj se dnevno zaradi 50 eura, no od toga, tvrdi Ibrahim, se stalno nešto oduzimalo, a prvu plaću na kojoj se to vidjelo dobili su tek tri mjeseca nakon dolaska u Hrvatsku. Dogovorene su i dvije slobodne nedjelje u mjesecu, no one nisu plaćene, kao niti godišnji odmor.

SGH je o navedenom slučaju informirao i investitora HŽ Infrastrukturu iz koje su novinarku RTL-a za daljnje informacije preusmjerili tuskoj tvrtki Cengiz Insaat. Među informiranima o slučaju je i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, kao i Državni inspektorat koji se još uvijek, gotovo mjesec dana od incidenta, sprema izaći na teren.

Darko Jambreković iz tvrtke Radnik istaknuo je kako je dolazak stranih tvrtki na hrvatsko tržište konkurencija za domaće kompanije.

- Strane tvrtke su također dužne poštivati sve hrvatske propise. Poštuje li se to, to je pitanje Državnog inspektorata, ali i javnih naručitelja koji javnim sredstvima plaćaju projekte koje izvođač izvodi.

Minimalne plaće po Kolektivnom ugovoru za graditeljstvo određene su za svaku skupinu složenosti poslova, na njih se plaćaju porezi i doprinosi, a ugovorene plaće moraju se primjenjivati za sve radnike u sektoru graditeljstva.

- Ako netko ne isplaćuje plaće po kolektivnom ugovoru, nego, primjerice, minimalac, onda je to velika ušteda na porezima i doprinosima, a to je problem nelojalne konkurencije i nema fer tržišnog natjecanja, rekao je Jambreković.

Prema podacima Državnog inspektorata, u 2021. godini obavljeno je 8.427 nadzora kojima je otkriveno kako je 480, te dodatnih 357 državljana trećih zemalja radilo bez prijave.

- Plaće se ne isplaćuju u bruto iznosu, dakle onoliko koliko bi trebalo biti po kolektivnom ugovoru, nego se isplaćuje na crno, odnosno "na ruke", ili s jako puno neoporezivih prihoda. Procjenjujemo da je nekih 30 posto prekovremenog rada koji najčešće nije plaćen u bruto iznosu. Radnici dobivaju neoporezive dodatke, nagrade za rad. Dobivaju neto iznose, a to nije adekvatno plaćeni prekovremeni rad, rekla je predsjednica SGH Jasenka Vukšić.

A upravo to je razlog niskih mirovina, nižih od onih koje radnici teškim poslom zaslužuju.

Prilog u cijelosti pogledajte na stranici RTL-a na poveznici u nastavku.

Gradnja pruge kod Križevaca: Radili više od 250 sati mjesečno, a kad su se obratili Sindikatu dobili su otkaze

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom