SSSH

PočetnaVijestiSSSH u medijimaNovosel: Nedavne krize nam pokazuju koliko Hrvatskoj nedostaje proizvodnja

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Novosel: Nedavne krize nam pokazuju koliko Hrvatskoj nedostaje proizvodnja

Zagreb, 17. ožujka 2022. - Nedavna poskupljenja goriva i plina, te rat u Ukrajini, odnosno posljedice koje on ima na svjetsko, pa i hrvatsko gospodarstvo, bile su teme današnje emisije Hrvatskog katoličkog radija Argumenti u kojoj je gostovao i predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Novosel je ustvrdio kako golema poskupljenja energenata, ali i rat u Ukrajini dovode u pitanje opstanak hrvatskih tvrtki i radnih mjesta, podsjetivši na zajedničku konferenciju za medije sindikata i Uprave ĐĐ TEP-a, tvrtke ruskoga vlasnika kojoj je poslovanje onemogućeno uslijed sankcija nametnutih Rusiji, na kojoj su pozvali Vladu RH da hitno iznađe rješenje i odvoji pitanje vlasnika od poslovanja tvrtke.

Ocijenivši situaciju apsurdnom jer je riječ o uspješnoj, izvozno orijentiranoj tvrtki koja izvozi isključivo na područje EU, u kojoj rade hrvatski radnici i koja posluje po hrvatskih zakonima, Novosel je naglasio kako su računi tvrtke ipak deblokirani, poslovanje nije ugroženo, a paralelno se odvija i proces prodaje tvrtke.

No poslovanje je ugroženo nizu drugih tvrtki, kao i radna mjesta radnika, među kojima je i Petrokemija. 

- Petrokemija je na dva mjeseca obustavila proizvodnju, s ovom cijenom plina ne mogu sebi dozvoliti da stvaraju tolike gubitke. Radnici su sigurni što se tiče isplata plaća za naredna dva mjeseca, ali ako se cijena plina ne stabilizira i ako u svibnju ili lipnju ne krene proizvodnja, onda je pitanje što će biti s više od 1000 radnih mjesta u Petrokemiji, kaže Novosel.

Uzrok problema Novosel vidi u činjenici da je godinama Hrvatska bila previše ovisna o uvozu energenata i hrane, koju možemo proizvoditi za svoje tržište.

- Sada nam se to obija o glavu. Godinama upozoravamo da Hrvatska ima prevelik udio turizma u BDP-u. Zemlja koja se toliko oslanja na turizam koji je nestabilan i na koji može utjecati puno faktora, ne može biti stabilna zemlja. Sada vidimo koliko nam nedostaje proizvodnja.

Osvrćući se na rat u Ukrajini, Novosel je kazao kako u svim krizama, ratovima, pa i pandemiji, uvijek oni koji su najbogatiji višestruko povećaju svoje bogatstvo.

- Za svaki rat odgovorni su geopolitički interesi, a ispaštaju obični ljudi, izbjeglice, oni koji su poginuli. Bit će puno onih koji će u ovom ratu zaraditi. Na to moramo apelirati, pred time ne smijemo žmiriti i o tome moramo govoriti. Moramo nešto naučiti iz pandemije i rata, a to je da osnažujemo našu industriju. Bez toga ne možemo opstati.

Foto: Hrvatski katolički radio/screenshot

Cijelo gostovanje Mladena Novosela možete poslušati na sljedećoj poveznici:

https://www.facebook.com/Hrvatski.Katolicki.Radio/videos/1287795028410574

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom