SSSH

PočetnaVijestiSSSH u medijimaNevenka Poljak (SSSH): Bojim se da će mnoge obitelji morati razmišljati hoće li platiti račune ili jesti

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Nevenka Poljak (SSSH): Bojim se da će mnoge obitelji morati razmišljati hoće li platiti račune ili jesti

Zagreb, 14. travnja 2022. - Povjerenica SSSH za Varaždinsku županiju Nevenka Poljak za Varaždinske vijesti osvrnula se na drastična poskupljenja i posljedicama na život građana, posebice u kontekstu minimalne plaće.

- U Varaždinskoj županiji jedan od problema je što velik broj poduzeća radnicima isplaćuje minimalac, a većina plaća kreće se od minimalca do 6.000 kuna, rekla je Poljak.

Iako je minimalna plaća porasla za 350 kuna neto, Poljak smatra kako ona nije dovoljna da se preživi mjesec.

- Mi u sindikatu smatramo da minimalna plaća mora zaštiti građane od siromaštva te da i s ovim povećanjem nije dovoljna, pogotovo sada kada su cijene energenata i prehrambenih proizvoda porasli. Obitelj s dvije minimalne plaće i dvoje djece teško da će moći podmirivati svoje potrebe i bojim se da se vraćamo u vrijeme krize iz 2008. godine, gdje će mnoge obitelji razmišljati da li platiti račune ili jesti taj mjesecVjerojatno će se hrana kupovati na kredit, no oni najugroženiji su već i do sada prezaduženi, tako da se bojim da će ponovno doći do porasta blokiranih građana.

Osvrnula se i na mjere Vlade RH za ublažavanje rasta cijena, za koje kaže kako idu u smjeru sindikalnih zahtjeva, ali nedostaje mehanizam kontrole cijena.

- Dobro znamo da, kad se prijašnjih godina smanjio PDV, cijene proizvoda nisu se smanjile, upozorila je Poljak.

Iz medija:

Varaždinske vijesti: RIS I SSSH o poskupljenjima: "Bojim se da će mnoge obitelji razmišljati da li platiti račune ili jesti"

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom