SSSH

PočetnaVijestiPokrenuta kampanja SSSH "Tvoja prava na sezonskom radu"

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Pokrenuta kampanja SSSH "Tvoja prava na sezonskom radu"

Zagreb, 9. srpnja 2021. - U sklopu projekta Rad po mjeri čovjeka, SSSH je, u suradnji sa Sindikatom turizma i usluga Hrvatske (STUH), Sindikatom trgovine Hrvatske (STH) i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (HZZ) pokrenuo kampanju namijenjenu sezonskim radnicima.

Cilj kampanje je informirati radnike o važnosti kvalitetnog radnog mjesta, s posebnim naglaskom na sezonske radnike i njihova prava. Kampanja će se provoditi tijekom ovoga i sljedećeg ljeta, kroz terenske akcije aktivista SSSH diljem Hrvatske. Aktivisti će tom prilikom dijeliti i letak tiskan za ovu prigodu te će kroz, kroz razgovore s radnicima, informirati građane o važnosti radničkih prava i ukazati na važnost djelovanja pri svakom, pa i najmanjem, kršenju tih prava. Letak će biti dostupan i u podružnicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Za što uspješniju kampanju i bolje rezultate, potreban je zajednički angažman svih sindikata udruženih u SSSH pa pozivamo na pridruživanje ovoj misiji informiranja s ciljem zaštite sezonskih radnika kroz dijeljenje letaka i sadržaja objavljenih na društvenim mrežama SSSH i Rad po mjeri čovjeka.

Svjesni vrlo često teških uvjeta u kojima sezonski radnici rade i žive, SSSH je ove godine, uz pomoć makedonskih i crnogorskih sindikalnih središnjica Konfederacija slobodnih sindikata Makedonije (KSS) i Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) učinio važan iskorak potpisavši Memorandum o razumijevanju i trilateralnoj prekograničnoj suradnji s ciljem zaštite i unapređenja prava sezonskih i migrantskih radnika u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori. Potpisnice Memoranduma obvezale su se na, između ostalog, pružanje besplatne pravne pomoći i sudsku zaštitu sezonskih radnika u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori.

Podsjećamo i na Pravno savjetovalište SSSH za upućene radnike, kao i na istraživanje o iskustvima sezonskog rada koje je vrlo bitno kako bismo nastavili s aktivnostima na tome području. 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom