SSSH

PočetnaVijestiNAJAVA: Tribina "Kako do bolje informiranosti radnika i zašto je to važno za društvo?"

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

NAJAVA: Tribina "Kako do bolje informiranosti radnika i zašto je to važno za društvo?"

Zagreb, 6. prosinca 2021. - U sklopu projekta Rad po mjeri čovjeka, Savez samostalnih sindikata organizira tribinu pod nazivom Kako do bolje informiranosti radnika i zašto je to važno za društvo? koja će se održati 20. prosinca 2021., od 14:00 do 16:30 sati, preko platforme ZOOM.

Informacija je moć, a aktivni i informirani građani ključni su za ostvarivanje demokracije i socijalne pravde, uključujući i bolje stanje radničkih prava. Praksa nam nažalost pokazuje kako radnici nisu u dovoljnoj mjeri informirani o svojim radničkim pravima, ne znaju je li im neko pravo povrijeđeno te ne znaju, ili se ne usude, zaštititi svoja prava.

Ipak, sindikat i ovdje čini razliku: članovi sindikata puno su bolje upoznati sa svojim pravima i rjeđe im se krše prava, a informiraniji radnici spremniji su i založiti se za bolja prava. To je pokazalo i provedeno istraživanje o informacijskoj pismenosti u kontekstu radničkih prava koje će biti predstavljeno na tribini.

Uz rezultate istraživanja, na tribini ćemo u panel raspravi razgovarati o osvješćivanju društva o važnosti radničkih prava, o važnosti informiranosti radnika o pravima, o tome što različiti akteri – od sindikata do obrazovnog sustava – mogu učiniti kako bi se poboljšala informiranost i kako vratiti povjerenje u pravnu državu i funkcioniranje institucija.

Na tribini sudjeluju:

  • Dijana Šobota, SSSH, izvršna tajnica za međunarodne odnose i razvoj organizacije, autorica istraživanja
  • Ana Milićević Pezelj, SSSH, izvršna tajnica za socijalni dijalog i javne politike
  • Domagoj Ferdebar, Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH), tajnik
  • Dražen Opalić, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, pomoćnik ministra
  • Admira Ribičić, Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), direktorica Odjela za zakonodavstvo i pravne poslove
  • Boris Jokić, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ), ravnatelj

Tribina se održava u okviru projekta „Rad po mjeri čovjeka“, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj je isključiva odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Ovom tribinom želimo potaknuti javnu raspravu o važnosti informiranosti radnika te kakve posljedice manjak informacija ima na radnike. Uz to, smatramo važnim prepoznati prostor i mogućnosti za sustavnu promjenu koja će podići razinu informiranosti radnika. Na tribini želimo okupiti radnike, članove sindikata, stručnjake i sve one koje zanima ova tema.

Tribinu Kako do bolje informiranosti radnika i zašto je to važno za društvo organizira Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH) preko ZOOM aplikacije. Svi prijavljeni sudionici dobit će link i lozinku s kojom će se moći priključiti tribini, kao i tehničke upute za korištenje aplikacije ZOOM.

Potvrda sudjelovanja i navedene informacije bit će poslane najkasnije jedan dan prije održavanja.

Prijava za sudjelovanje može se ispuniti preko sljedeće poveznice: https://forms.gle/Q19XsFtuLbQzSzDN7

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom