SSSH

PočetnaVijestiPress-konferencijeSindikat metalaca Vladi RH: Sudbina tisuću radnika Đuro Đaković TEP-a je u vašim rukama!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Sindikat metalaca Vladi RH: Sudbina tisuću radnika Đuro Đaković TEP-a je u vašim rukama!

Zagreb, 11. ožujka 2022. - Sindikat metalaca Hrvatske - Industrijski sindikat (SMH-IS) danas je uputio apel Vladi RH da hitno reagira i omogući rješenje koje bi spasilo budućnost tvrtke Đuro Đaković Termoenergetska postrojenja (ĐĐ TEP) i radna mjesta više od tisuću hrvatskih radnika koji ondje rade.

Uslijed rata u Ukrajini i sankcija nametnutih Rusiji, onemogućeno je daljnje poslovanje tvrtke ruskoga vlasnika. Tvrtka se nalazi na listi kompanija koje su pod sankcijama, a računi tvrtke trenutno su blokirani, pa su onemogućene bilo kakve transakcije prema dobavljačima i kupcima. Stoga je SMH-IS pozvao Vladu da hitno intervenira i donese odluku temeljem koje će se omogućiti nastavak poslovanja i izvršavanja obveza prema dobavljačima.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata ( SSSH) Mladen Novosel istaknuo je kako je ĐĐ TEP samo jedna od hrvatskih tvrtki dovedenih u probleme zbog rata u Ukrajini. Situaciju smatra apsurdnom jer ĐĐ TEP ima tržište u Europskoj uniji, ima posla, a poslovanje joj je onemogućeno.

- Uvažavajući sankcije Rusiji, molimo Vladu da hitno intervenira. Apel ide u pravcu da ne ostane samo na dobroj volji, nego da se donese odluka da se ĐĐ TEP izuzme iz sankcija, da joj se dozvoli nesmetana proizvodnja i da se sačuva više od tisuću radnih mjesta. Znamo da su upoznati s problemom i da ga pokušavaju riješiti.

Predsjednik SMH-IS Siniša Kosić smatra kako zbog sankcija Rusiji ispaštaju hrvatske tvrtke.

- Ovo je prva konferencija za medije na kojoj od Vlade ne tražimo novac, nego da se tvrtkama omogući rad. Tvrtka posluje pozitivno, radnici imaju radna mjesta, relativno dobro plaćene poslove, a moglo bi se dogoditi da završe na burzi, rekao je Kosić, te dodao kako će tvrtka biti ugašena ako se računi ne odblokiraju.

- Imamo dojam da se ovo ne rješava dovoljno brzo. Model mora postojati. Ako je Sberbanka spašena u dva dana, može biti i Đuro Đaković TEP.

Riječ je o hrvatskoj tvrtki koja zapošljava hrvatske radnike, posluje po hrvatskim zakona, radi isključivo na tržištu Europske unije, te nema nikakvih poslovnih i transakcijskih odnosa s Rusijom, Bjelorusijom i Ukrajinom.

- Pitanje vlasništva treba odvojiti od poslovanja društva, uvažavajući sankcije kojima se onemogućava vlasnika da dođe do svojih sredstava, rekao je direktor ĐĐ TEP-a Ivica Marić, te dodao kako je cilj da se sankcionira rusko, a ne hrvatsko i europsko gospodarstvo. Dobavljači su, tvrdi Marić, uznemireni, isporuke se obustavljaju, a prijeti se i prekidima ugovora.

"Svakim satom vrijednost tvrtke na tržištu je manja, a uznemirenost kupaca i dobavljača sve veća."

Dopredsjednik SMH-IS Antun Štivić rekao je kako tvrtka zapošljava 872 radnika i 200 kooperanata, te je prva tvrtka po prihodima u Brodsko-posavskoj županiji.

"U ĐĐ TEP-u imamo kolektivni ugovor, uređena socijalna prava koja se poštivaju i korektnu suradnju s poslodavcem. Ako se tvrtka ugasi, broj socijalnih slučajeva u Slavoniji povećat će se za tri, četiri tisuće ljudi, a neki će otići dalje tražiti posao. To je tragedija", rekao je Štivić.

Situacijom su uznemireni i radnici. Glavna sindikalna povjerenica u ĐĐ TEP Nikolina Perković kazala je kako se radnici boje za svoju egzistenciju.

- Imamo slučajeva u kojima suprug i supruga rade u tvrtki, pa u bilo kojem trenutku mogu ostati bez ikakvih primanja. Radnici se sve više boje, a ako situacija potraje, otići će, smatra Perković, te poziva Vladu da ne dozvoli da više od tisuću radnika završi na burzi.

Cijelu konferenciju za medije poslušajte na sljedećoj poveznici:

https://www.facebook.com/SavezSamostalnihSindikataHrvatske/videos/486501369693660/

Iz medija:

Tportal: Đuro Đaković TEP na udaru sankcija Rusiji, 1000 radnih mjesta u Slavonskom Brodu pod upitnikom

24sata: 'Stanje u Đuri Đakoviću je neodrživo zbog ruskog vlasnika' 
 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom