SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiZapočeli pregovori Vlade i sindikata javnih i državnih službenika

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Započeli pregovori Vlade i sindikata javnih i državnih službenika

ZAGREB, 21. rujna 2022. - Nakon što su u svibnju plaće javnim i državnim službenicima porasle za 4 posto, održan je i prvi sastanak pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske s predstavnicima  sindikata javnih i državnih službi, u novom jesenskom ciklusu povećanja plaća za državne i javne službe. Na sastanku je dogovoreno da će se u ovim pregovorima, osim o rastu osnovice do kraja godine, razgovarati i o porastu za 2023. godinu, te da će Vlada uskoro predstaviti konkretnu ponudu.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, udruženog u SSSH, Stjepan Topolnjak je uoči pregovora o povećanju plaća u javnim službama poručio da bi rast osnovice trebao pratiti inflacijsku stopu koja je trenutno iznad 12 posto. Uz pregovore o rastu osnovice za preostala četiri mjeseca do kraja godine, očekuje i pregovore o osnovici za iduću godinu koji bi trebali završiti do 15. studenog kada se donosi proračun za iduću godinu.

Na novinarski upit o mogućim industrijskim akcijama ukoliko pregovori ne budu išli u željenom smjeru, Topolnjak je rekao kako su one moguće ako Vlada bude odugovlačila pregovore te ako se osnovica ne poveća od 1. listopada: Pripremamo sindikalno članstvo i za to, no nadamo se da do toga neće doći. Nemamo više puno vremena za pregovore i nećemo dopustiti otezanje pregovora kao što je to bilo za Temeljni kolektivni ugovor.

Podsjetimo kako je Vlada s reprezentativnim sindikatima, 6. svibnja ove godine, zaključila Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama te Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike na određeno vrijeme od četiri godine. Njima su se obvezali do kraja rujna ove godine pristupiti pregovorima o promjeni visine osnovice za ovu godinu, uzimajući u obzir ekonomske i gospodarske pokazatelje. 

Foto: HRT

Povezani članci

Nastavljaju se pregovori Vlade i sindikata javnih i državnih službi

250.000 zaposlenika čeka Vladu da odluči koliko će im rasti plaća. Ne budu li zadovoljni, najavljuju akcije
 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom