SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiSSSH i HUP zatražili hitan sastanak s premijerom Plenkovićem

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

SSSH i HUP zatražili hitan sastanak s premijerom Plenkovićem

Zagreb, 2. lipnja 2021. - Ogorčeni i frustrirani nedjelotvornošću i pasivnošću nadležnih tijela javnih vlasti, Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) uputili su otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem traže hitan sastanak u vezi regulacije javnog linijskog prijevoza, što je trebalo biti realizirano još prije tri godine.

Naime, već gotova zakonska rješenja koja su bila preduvjet potpisivanju ugovora za obavljanje javnog linijskog prijevoza putnika na županijskim i međužupanijskim linijama do 100 kilometara ne provode se zbog inertnosti tijela državne uprave. Činjenica je da još uvijek:

  • nije donesena Odluka o raspodjeli sredstava iz državnog proračuna prema županijama (iako su sredstva, po saznanju SSSH i HUP-a, već osigurana)
  • nisu potpisani ugovori o javnoj usluzi između županija i privatnih prijevoznika koji održavaju javno linijski prijevoz putnika. 

Privatni autobusni prijevoznici okupljeni u HUP - Udruzi prometa obavljaju 80 posto javnog prijevoza na županijskim i međužupanijskim linijama do 100 kilometara, a među 7.000 radnika nalaze se članovi Sindikata prometa i veza Hrvatske (SPIVH) te Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske (USVPRH), udruženih u SSSH, koji su direktno pogođeni ovakvim neodgovornim ponašanjem nadležnih ministarstava.

Naime, bez ovih ugovora odnosno proračunskih sredstava ne samo da je zaustavljen process kolektivnog pregovaranja za poboljšanje uvjeta rada u prometnom sektoru, već su dovedena u pitanje i postojeća radna mjesta.

Daljnjim prolongiranjem donošenja Odluke i potpisivanja ugovora s privatnim prijevoznicima, ugroženo je održavanje većine autobusnih javnih linija, pogotovo u ruralnim područjima. Već tri godine, radnici i privatni pružatelji usluge javnog prijevoza nisu u stanju planirati svoje poslovanje i perspektivu svojih tvrtki.

Potpisivanje ugovora o javnom linijskom prijevozu preduvjet je bez kojeg je nemoguće poboljšati uvjete rada radnika posebice vozača koji su, pritom, i deficitarno zanimanje.

Ako do traženog sastanka ne dođe, socijalni partneri u ovom sektoru bit će prisiljeni na poduzimanje određenih zajedničkih aktivnosti.

U nastavku pročitajte otvoreno pismo u cijelosti.

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom