SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiSSSH i HUP sklopili Sporazum o razumijevanju za sektor javnog linijskog cestovnog prijevoza putnika

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

SSSH i HUP sklopili Sporazum o razumijevanju za sektor javnog linijskog cestovnog prijevoza putnika

Zagreb, 5. svibnja 2021. - Predstavnici HUP-a i SSSH danas su potpisali Sporazum o razumijevanju za sektor javnog linijskog cestovnog prijevoza putnika. Sporazum je potpisan s ciljem daljnjeg razvijanja bipartitnog sektorskog socijalnog dijaloga, s posebnom brigom za  kolektivno pregovaranje na razini poslodavca i na sektorskoj razini te kako bi se osigurala uređenost tržišta javnog linijskog prijevoza putnika. Povod sklapanja Sporazuma dala je Uredba o postupku sklapanja ugovora o javnim uslugama koju je Vlada donijela 22.travnja 2021. i donijela zajedničku perspektivu radnicima i tvrtkama.

U ime HUP-a Sporazum su potpisali Milan Vrdoljak, predsjednik HUP- Udruge prometa i Hrvoje Meštrović, predsjednik HUP- Koordinacije javnolinijskog prijevoza putnika, dok su u ime sindikata potpisnici Mladen Novosel, predsjednik SSSH, Stjepan Lisičak, predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske i  Anto Jelić, predsjednik Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske.  

Predsjednik SSSH Mladen Novosel pozdravio je potpisivanje Sporazuma kojeg vidi važnim iskorakom u daljnjem razvijanju kvalitete javnog linijskog prijevoza te preduvjetom za poboljšanje materijalnih prava radnika kroz kolektivno pregovaranje.

„Kvalitetnim dijalogom i međusobnim razumijevanjem uspjeli smo stvoriti povoljan okvir i potaknuti kolektivno pregovaranje koje će, uvjeren sam, rezultirati većim materijalnim i socijalnim pravima te boljim uvjetima rada za više od 7.000 radnika u ovom sektoru. Zadovoljan radnik jamac je kvalitetne i sigurne usluge i vjerujem da smo potpisivanjem ovog Sporazuma konačno krenuli putem razvijenih europskih zemalja u koje nam radnici odlaze u potrazi za većim plaćama, a u kojima je preko 90% odnosa između radnika i poslodavca regulirano kolektivnim ugovorima“, rekao je Novosel.

Poslodavci i sindikati u području javnog linijskog cestovnog prijevoza putnika ovim sporazumom pokazuju spremnost da  snažnije zagovaraju zajedničke vrijednosti od kojih su najvažnije zalaganje za ujednačavanje uvjeta rada, prava i odgovornosti kako bi se stvorili uvjeti za uređenje tržišta javnolinijskog prijevoza putnika. Sporazumom se nastoji vratiti atraktivnost javnom linijskom prijevozu, zanimanju vozača koje je u RH i EU deficitarno, ali i potencijalnim investitorima kroz uređenje tržišta i povećanje standarda. 

Kako bi se  postigli ujednačeniji radni uvjeti kod poslodavaca u sektoru, a s obzirom na velik nedostatak radne snage u djelatnosti prijevoza, posebno vozača, sindikati i poslodavci u Sporazumu su se obvezali i na hitno započinjanje pregovora za potpisivanje kolektivnih ugovora na razini poslodavaca u sektoru javnog linijskog prijevoza. Time bi se očuvalo više od 7.000 radnih mjesta te osigurali uvjeti za konkurentan rad u sektoru prijevoza putnika.

„Smatramo kako će ovaj Sporazum poslužiti kao dobar primjer sektorske suradnje između poslodavaca i sindikata te doprinijeti lakšem ostvarenju ciljeva koje smo si zadali - to je prije svega očuvanje djelatnosti javnog linijskog sektora putnika i jačanje sustava javnog prijevoza putnika koji je ključan za razvoj ruralnih krajeva RH.  Bez osigurane mobilnosti i kvalitetno uređenog prijevoza, dodatno se narušava opstanak ruralnih krajeva i potiče se siromaštvo i iseljavanje, čime zasigurno nećemo osigurati veći gospodarski rast i revitalizaciju ovih područja. Prijevoznici i vozači obuhvaćeni ovim Sporazumom pokrivaju 80% prijevoza lokalnog karaktera. “ - izjavio je Hrvoje Meštrović, predsjednik HUP- Koordinacije javnolinijskog prijevoza putnika

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom