SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiObavezno testiranje za radnike u javnom sektoru

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Obavezno testiranje za radnike u javnom sektoru

Od 16. studenoga 2021. godine primjenjuje se odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o obaveznom testiranju na COVID-19. Odlukom su obuhvaćeni svi radnici u širem javnom sektoru koji ne mogu predočiti dokaz o cijepljenju ili preboljenju bolesti COVID-19, npr. COVID potvrdu. Za njih se ovom odlukom propisuje obveza testiranja najmanje dva puta tjedno. Radnicima koji se odbiju testirati ili predočiti COVID potvrdu, zabranjuje se ulazak i boravak u službenim prostorijama, pa tako i na njihovom mjestu rada.

S obzirom na niz (opravdanih) reakcija koje je odluka izazvala, činjenici da izravno utječe na radnike, te otvara niz pitanja i problema, prije svega u njezinoj provedbi, SSSH je poduzeo određene aktivnosti s ciljem detaljnog informiranja sindikalnih povjerenika i članova udruženih sindikata.

Prije stupanja na snagu navedene Odluke, predsjednik SSSH Mladen Novosel poslao je pismo sindikalnim povjerenicima udruženih sindikata u kojem su ponovljeni stavovi SSSH o povezanim pitanjima:

  • SSSH podržava cijepljenje, no ono mora biti dobrovoljno i ostavljeno na izbor svake osobe.
  • Odluka koju će osoba o tome donijeti ne smije biti izvorom nejednakog tretmana u radnim odnosima.
  • Ova odluka zadire u radne odnose i trebala je biti provedena kroz zakon, a ne odluku Stožera.
  • Pravna služba SSSH pružit će pravnu pomoć svim članovima udruženih sindikata koji koriste pravnu pomoć SSSH, u slučaju da im bilo koje pravo iz radnog odnosa bude povrijeđeno kao rezultat provedbe ove odluke.
  • SSSH preporučuje poštivanje ove odluke u interesu samih radnika, jer nitko ne može reći kakvi će biti rezultati pokušaja da se ona ospori pred sudovima.
  • Testiranje se mora provoditi na trošak poslodavca.

S ciljem informiranja povjerenika i članova udruženih sindikata, ali i upoznavanja sa stanjem na terenu i posljedicama koje odluka ima na radnike, SSSH je 25. studenoga organizirao i webinar "Obaveza testiranja i COVID potvrde na radnom mjestu". U dvosatnoj edukaciji sudjelovao je predsjednik SSSH Mladen Novosel i voditeljica pravne službe SSSH Gordana Palajsa koji su odgovarali na pitanja 60-ak povjerenika i članova udruženih sindikata o provedbi Odluke i posljedicama na radnike i radne odnose.

Pismo predsjednika Novosela pronađite u privitku članka, a odgovore na neka od čestih pitanja o obaveznom testiranja pogledajte OVDJE

SSSH će nastaviti pažljivo pratiti utjecaj svih odluka koje se donose na radne odnose, te aktivno djelovati na zaštiti radničkih prava naših članova, ali ih poticati i na odgovoran pristup vrlo ozbiljnoj zdravstvenoj krizi u kojoj se svi trenutno nalazimo. Pozivamo vas ovim našim zajedničkim aktivnostima doprinesete tako što ćete nas redovito izvještavati o problemima koje u vezi s COVID potvrdama imaju članovi ili vi osobno kao sindikalni povjerenici, kako bismo imali što točnije informacije o stanju na terenu i sukladno tome mogli djelovati.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom