SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiNovosel: Nije bilo potrebe mijenjati Zakon o radu

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Novosel: Nije bilo potrebe mijenjati Zakon o radu

Zagreb, 2. svibnja 2022. - Nakon prosvjednog marša "Za Hrvatsku zadovoljnih radnika", predsjednik SSSH Mladen Novosel u Dnevniku N1 objasnio je sindikalne zahtjeve za većim plaćama i većem broju sektorskih kolektivnih ugovora.

- Koliko god plaće rasle u proteklih nekoliko godina one su još uvijek na dnu u odnosu na plaće u EU. Čim na sezonu ne dolazi nitko od radnika iz EU onda znamo da su naše plaće niže od svih ostalih. Spominju se radnici iz dalekih krajeva, recimo Nepala, oni su sigurno skuplji. Da poslodavci malo promisle, da sada povise plaću za 20%, zadržali bi više radnika i imali bi više zainteresiranih domaćih ljudi za sezonu, rekao je Novosel.

Poslodavci, smatra Novosel, moraju vratiti povjerenje radnika. Plaće, rekao je, moraju biti veće, a za to postoji realna osnova.

- Govorimo o generalno niskoj cijeni rada. Stvorena je fama da cijena rada ne može biti veća, uvijek je neki problem, a ulazni troškovi su gotovo isti poslodavcima u Njemačkoj, Irskoj i Hrvatskoj, pa zašto je onda u Njemačkoj minimalna plaća 1600 eura, a mi želimo da do početka 2026. prosječna plaća u Hrvatskoj bude 1500 eura?

Naglasio je kako je činjenica da su između 2017. i 2021. godine plaće rasle za 30 posto, ali većinom na račun neoporezivih davanja.

- Daleko manje su rasle jer su poslodavci odvajali dio profita u plaće. Vlada treba i dalje rasterećivati plaće, porezno prije svega, isto tako poslodavci moraju dio profita dati u plaće i vrlo brzo ćemo doći do 1500 eura.

Novosel se osvrnuo i na Zakon o radu i pregovore o njegovim izmjenama i dopunama koji su u tijeku.

- Novi Zakon o radu apsolutno nije potreban. Postojeći zakon aposlutno nije prepreka nijednom poslodavcu za povećanje rasta. Nije bilo potrebe ni sada mijenjati zakon. Postoje nijanse koje se rješavaju kolektivnim ugovorima. Želimo da svi budu pokriveni kolektivnim ugovorima i dobar sustav kolektivnih ugovora.

Foto: N1 screenshot

Iz medija:

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom