SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiNovosel: Neprihvatljivo je da se dira u doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Novosel: Neprihvatljivo je da se dira u doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje

Zagreb, 9. svibnja 2022. - Predsjednik SSSH-a, Mladen Novosel se u Dnevniku Nove TV još jednom osvrnuo na prijedloge porezne reforme od strane HUP-a i objasnio zašto se sindikati ne slažu s predloženim reformama poslodavaca.

Ono s čime bi se mogli složiti jest da je neoporezivi dio plaća, dio dohotka ide na pet tisuća kuna, da se prva stopa poreza na dohodak smanji. Ono što nam je apsolutno neprihvatljivo je da se dira u doprinose za mirovinsko osiguranje i doprinos za zdravstveno osiguranje.

Podsjetio je na slučaj iz 2014. godine kada je Vlada smanjila doprinose za zdravstveno osiguranje što je za dvije godine rezultiralo manjkom u zdravstvu od 4,5 milijarde kuna. Taj se nedostatak, dolaskom nove vlasti, namirio iz državne blagajne. Posljedica je da građani i radnici nisu dobili ništa, a sav se novac prelio u džepove poduzetnika. Novosel se osvrnuo i na prijedlog SSSH da prosječna plaća bude 1500 eura.

Ono što se brzo i lako može napraviti jest preraspodijela postojećeg, zajedničkog dohotka. Manje u dividende i u profit, a više u plaće s jedne strane. S druge strane boljom organizacijom rada.

Istaknuo je da su za bolju organizaciju ključni stručnost i znanje menadžmenta da organizira posao, poveća produktivnost i nabavi modernije strojeve i opremu, a ne da se novac kroz dividende slijeva u ruke vlasnika. Kao jedan od alata za povećanje prosječne plaće navodi i kolektivno pregovaranje, posebno u privatnom sektoru.

Iz medija:

Dnevnik Nova TV

SSSH HUP-u: Ruke dalje od radničkih mirovina i zdravstvene zaštite

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom