SSSH

PočetnaVijestiMeđunarodne aktivnostiIzglasana Direktiva o primjerenim minimalnim plaćama

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Izglasana Direktiva o primjerenim minimalnim plaćama

BRUXELLES, 14. rujna 2022. - Europski parlament je s uvjerljivom većinom od 505 zastupnika za, 92 protiv i 44 suzdržana, izglasao Direktivu o primjerenim minimalnim plaćama. Cilj Direktive je osigurati primjerenu razinu minimalnh plaća u svim državama članicama, ali i, što je za sindikate posebno važno, potaknuti kolektivno pregovaranje i povećanje pokrivenosti radnika kolektivnim ugovorima.

Glasovanje je uslijedilo nakon što je ETUC-ovo istraživanje pokazalo da upravo najslabije plaćeni radnici podnose najveći teret pada kupovne moći, te da je inflacija smanjila realnu vrijednost minimalne plaće u gotovo svim državama članicama.. Direktiva o primjerenim minimalnim plaćama će uključivati sljedeće:

  • Države članice koje u svom zakonodavstvu imaju definirane minimalne plaće, trebale bi se u njihovom određivanju voditi kriterijima kupovne moći, opće razine plaća i njihove raspodjele, stope rasta plaća i trendovima produktivnosti,s ciljem da minimalna plaća ne bude niža od 60 posto medijalne, odnosno 50 posto prosječne plaće. Radi se o smjernici koja nije pravno obvezujuća, ali bi svejedno trebala imati značajan učinak;
  • Države članice morat će promicati kolektivno pregovaranje i povećanje broja radnika koji su njima pokriveni. Zemlje u kojima je pokrivenost kolektivnim pregovorima ispod 80 posto, morat će, u suradnji sa socijalnim partnerima, izraditi akcijski plan za poticanje kolektivnog pregovaranja;
  • Jačanje uključenosti sindikata u određivanje i ažuriranje zakonom propisanih minimalnih plaća;
  • Tvrtke koje sudjeluju u javnim nabavama će morati poštivati pravo na organiziranje i kolektivno pregovaranje u skladu s Konvencijama MOR-a 87 i 98.

Posljednji korak ovog dvogodišnjeg procesa je potvrda Direktive od strane Europske komisije koja se očekuje krajem rujna. Zamjenica glavnog tajnika ETUC-a Esther Lynch je nakon glasovanja izjavila: Države članice moraju ozbiljno pristupiti povećanju plaća te ne bi trebale čekati dvije godine koliko traje implementacija direktive. Trebali bi već sada poduzeti mjere za povećanje zakonom propisanih minimalnih plaća i promicanje kolektivnog pregovaranja."

Ova direktiva pravovremeni je poticaj milijunima ljudi koji se bore kako prehraniti svoje obitelji ili kako zagrijati domove. Jačanje kolektivnog pregovaranje je najbolje rješenje za postizanje istinski pravednih plaća za sve. 

Fotografija: Grungy2/Freepik

Povezani članci: 

Vlade EU podržale nacrt Direktive o primjerenim minimalnim plaćama u EU

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom