SSSH

PočetnaVijestiMeđunarodne aktivnostiETUC: Povećajte plaće, oporezujte dobit! Krizu pokreće višak profita - ne plaće!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

ETUC: Povećajte plaće, oporezujte dobit! Krizu pokreće višak profita - ne plaće!

BRUXELLES, 8. rujna 2022. - Europska konfederacija sindikata (ETUC) objavila je plan u šest točaka koji bi pomogao u rješavanju krize visokih troškova života. Budući da stopa inflacije neprestano raste, usporedno moraju rasti i plaće kako bi se radnicima olakšalo svakodnevni rast troškova života. Uz hitne potpore za socijalno ugrožene obitelji, ograničavanje cijena, sprječavanje spekulacija s cijenama hrane i oporezivanja visokih dobiti, ETUC poziva na hitno promicanje kolektivnog pregovaranja kao najboljeg načina za postizanje poštenih plaća.

ETUC će u narednom razdoblju pojačati svoje aktivnosti kako bi se zadovoljile ključne stavke plana, a šest glavnih zahtjeva su:

1. Povećanje plaća kako bi se olakšalo povećanje troškova života i osiguralo da radnici dobiju pošten dio povećanja produktivnosti, kao i mjere za promicanje kolektivnog pregovaranja kao najboljeg načina za postizanje pravedne plaće i održivog gospodarstva.

2. Financijske dodatke ljudima koji su lošijeg imovinskog i socijalnog statusa. Pravo na hranu i toplinsku energiju su ljudska prava koja se moraju zaštititi. Od siromašnih se ne može očekivati da podmiruju račune koje ne mogu priuštiti.

3. Ograničavanje cijena, posebice energenata, uz strožu kontrolu energetskih dobavljača koji u ovo vrijeme krize mogli špekulirati s cijenama energenata. Isto vrijedi i za obuzdavanje isplata dividendi te za prevenciju špekulacija s cijenama hrane.

4. Nacionalne i europske mjere kojima bi se pomoglo u zaštiti plaća i radnih mjesta u industriji, javnom sektoru i uslugama. Ovo bi trebalo uključiti i mjere tipa SURE za zaštitu radnih mjesta, plaća te financiranje socijalnih mjera i procesima pravedne tranzicije.

5. Reformiranje energetskog tržišta Europske unije. Potrebno je shvatiti da je energija javno dobro te da je potrebno rješavati temeljne uzroke krize poput nedovoljnog ulaganja u održivu energiju i posljedica privatizacije.

6. Osigurati da sindikati, kao socijalni partneri, imaju glas u kreiranju i provedbi antikriznih mjera.

ETUC još jednom poziva nacionalne vlade i europsko vodstvo da na ovu krizu reagiraju ispravno, jer će povećanje kamata, zamrzavanje plaća ili povratak na propali program štednje biti katastrofalan za europsko gospodarstvo.
 

Fotografija: Martin Adams/Unsplash

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom