SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiSindikati javnih službi dali "zeleno svjetlo" za štrajk

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Sindikati javnih službi dali "zeleno svjetlo" za štrajk

Zagreb, 5. travnja 2022. - Izvršna tijela svih 11 sindikata javnih službi, među kojima i Sindikat policije Hrvatske (SPH) i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) odbili su ponudu Vlade RH od dva posto povećanja osnovice, te su sindikatima dali "zeleno svjetlo" za štrajk.

Rezultat je to konzultacija tijela i članstva svih sindikata na kojem su članovi pregovaračkog odbora za sklapanje Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama jednoglasno to odlučili.

Sindikati, naime, traže povećanje osnovice od ukupno osam posto, moguće u više navrata, pa tako i četiri posto od 1. travnja. Neprihvatljiv im je i prijedlog Vlade oko naknade troškova prijevoza jer, kažu, bi ti troškovi u neshvatljivoj mjeri padali na teret radnika.

Industrijske akcije ovisit će o ishodu sastanka pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih službi koji bi se trebao održati idući tjedan.

- Neshvatljivo je da Vlada, unatoč rastu troškova života, unatoč podataka o rastu proizvodnje, unatoč tome što se proračun puni iznad očekivanja i da novca ima, odlučuje smanjiti realne plaće ljudima i to onim radnicima koji su nosili najteži teret spašavanja građana, održavanja društva i države u vrijeme pandemije. Takav pristup, društveno autističan, izaziva zgražanje svih radnika i njihovih obitelji, ističu sindikati

Iz medija:

Večernji: Sindikati javnih službi odbacili ponudu Vlade, dali 'zeleno svjetlo' za štrajk

Jutarnji: Sindikati javnih službi zaprijetili štrajkom! ‘Novaca u proračunu očito ima, a Vlada nam želi smanjiti realne plaće‘

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom