SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiSindikat zdravstva Hrvatske: Medicinske sestre prisiljene raditi poslove za koje nisu kvalificirane

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Sindikat zdravstva Hrvatske: Medicinske sestre prisiljene raditi poslove za koje nisu kvalificirane

Zagreb, 4. svibnja 2022. - Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske (SZH) Radmila Čahut Jurišić na jučerašnjoj je konferenciji za medije upozorila kako uprava riječke bolnice prisiljava medicinske sestre na Klinici za onkologiju da rade posao pripreme citostatika, za što nisu kvalificirane.

O tome je SZH obavijestio inspekciju zdravstva. Dok su kvalificirane samo za primjenu citostatika, medicinske sestre u riječkoj bolnici moraju ih i pripremati u digestoru, što je posao farmaceutskih tehničara ili magistara farmacije. Oni ih trebaju i dostaviti na kliniku kako bi medicinske sestre tu terapiju mogle primijeniti, piše Index.

Čahut Jurišić upozorila je kako je takav rad opasan po zdravlje sestara, koje su ionako preopterećene i rade u lošim uvjetima, te da to može ugroziti i njih i pacijente. Dodala je i kako je uprava bolnice na kliniku nedavno poslala farmaceuta koji ne priprema terapiju, već stoji uz sestru koja to radi.

Iz medija:

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom