SSSH

PočetnaVijestiGranski sindikatiSindikat novinara Hrvatske traži granski kolektivni ugovor

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Sindikat novinara Hrvatske traži granski kolektivni ugovor

Zagreb, 4. svibnja 2022. - Na okruglom stolu "Zajedno u borbu za prava radnika i radnica u medijima" održanome u Novinarskom domu 2. svibnja, iznesena je zajednička inicijativa Sindikata novinara Hrvatske (SNH), Sindikata obrazovanja, medija i kulture (SOMK) i Sindikata grafičara i medija o pokretanju pregovora za granski kolektivni ugovor u medijima.

- Novinar može slobodno pisati i raditi jedino kada je njegova egzistencija sigurna i kada su sigurna i zaštićena njegova radnička prava, rekla je predsjednica SNH Maja Sever, te dodala kako kolektivni ugovori nisu relikti davnih vremena, ocijenivši ih europskom praksom koja se u Hrvatskoj više ne primjenjuje.

Kolektivni ugovori, trenutno, postoje samo u Hini i HRT-u.

Predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Božica Žilić, podsjetila je da nijednom poslodavcu nije drago imati sindikate, ali da radnici moraju znati kako se bez sindikata ne može sklopiti kolektivni ugovor.

- Mnogi poslodavci bi ostavili radnike na minimalnoj plaći, nastavili rad bez radnog vremena i ne bi plaćali prekovremene, rekla je Žilić, dodajući da se nada kako će njihova udružena inicijativa naići na odaziv druge strane i da će otpočeti socijalni dijalog o ovoj temi.

Foto: Facebook/Sindikat novinara Hrvatske 

Iz medija:

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom