SSSH

PočetnaVijestiAktivnostiŽilić: Licemjerno je govoriti da su nam djeca na prvom mjestu, a one koji s njima rade stavljati na zadnje

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Žilić: Licemjerno je govoriti da su nam djeca na prvom mjestu, a one koji s njima rade stavljati na zadnje

Zagreb, 21. ožujka 2022. - O izmjenama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, kao i inicijativi sindikata i strukovnih udruga, Novosti su razgovarale s predsjednicom Snidikata obrazovanja, medija i kulture Božicom Žilić.

Povod su bila prosvjedna okupljanja koja su se prije desetak dana održala u 50 gradova diljem zemlje, na kojima je poručeno kako će "dijete biti samo broj u pravilniku ministra".

Ključna izmjena je ona koja se tiče Državnog pedagoškog standarda (DPS) koji će, ako se izmjene zakona usvoje, biti sveden na razinu pravilnika, a ministar će donošenjem pravilnika moći odrediti broj djece u grupama. DPS propisuje koliko djece smije biti u vrtićkim grupama, koliko odgojiteljica mora biti uz djecu, koliko velike moraju biti sobe u kojima djeca borave, kakvo mora biti dvorište i sadrži još niz odredbi koje jamče siguran i kvalitetan boravak u vrtićima.

Sporna je i izmjena kojom bi se problem nedostatka odgojitelja riješio prekvalifikacijom učitelja. Umjesto da se kreće u smjeru poboljšanja uvjeta rada u potplaćenoj i preopterećenoj profesiji, trenutni manjak radne snage planira se nadomjestiti povlačenjem učitelja u predškolski sustav, pišu Novosti.

- Protiv izmjena zakona su svi, sve strukovne udruge, svi sindikati koji organiziraju radnike i radnice u dječjim vrtićima, kao i akademska zajednica. Naše kritike utemeljene su na stručnim argumentima, koji svi redom ukazuju na štetnost ovog prijedloga koji će narušiti kvalitetu odgojno-obrazovnog procesa i negativno utjecati na ionako otežane uvjete rada i slaba materijalna prava radnica i radnika u dječjim vrtićima, smatra Žilić.

Žilić dodaje i kako se za vrijeme pandemije pokazalo kako su radnice i radnici dječjih vrtića nezamjenjivi.

- Licemjerno je govoriti da su nam djeca na prvom mjestu, a one koji s njima rade stavljati na zadnje. SOMK je godinama ukazivao na izrazito loše uvjete rada u dječjim vrtićima i na nepoštivanje Državnog pedagoškog standarda. Ovakvim zakonom se dodatno obezvrjeđuju stručnost, znanje i kompetencije, sav trud i rad radnica u vrtićima.

U tijeku su i pripreme za daljnje akcije. Na dan čitanja prijedloga izmjena i dopuna zakona u Saboru, organizatori pripremaju veliki prosvjed u Zagrebu i još pet gradova u Hrvatskoj.

- U međuvremenu se nadamo da ćemo dobiti službeni odgovor, odnosno da će nas predstavnici Vlade i/ili Ministarstva znanosti i obrazovanja pozvati na sastanak, no dosad nije bilo službene reakcije na naše aktivnosti, govori Žilić.

Iz medija:

Novosti: Vrtići nisu čuvališta

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom