SSSH

PočetnaVijestiAktivnostiUpitna radna mjesta za 544 radnika Zagrebačkog holdinga

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Upitna radna mjesta za 544 radnika Zagrebačkog holdinga

Zagreb, 3. siječnja 2022. - Uoči Nove godine, Zagrebački holding poslao je dokument socijalnim partnerima s pozivom na pregovore oko viška od 544 radnika unutar tvrtki Holdinga, piše Index.

RTL otkriva kako je riječ o dokumentu s predmetom "namjeravanog donošenja odluke o kolektivnom višu radnika u Zagrebačkom holdingu“.

U dokumentu su opisani razlozi otkaza:

- Do nastanka kolektivnog viška radnika došlo je zbog djelovanja različitih unutarnjih i vanjskih čimbenika, koji negativno utječu na poslovanje te financijski položaj Zagrebačkog holdinga d.o.o.

Među ostalim, u dokumentu stoji i kako su kolektivnim ugovorom iz 2019. godine povećani troškovi rada koji su u 2020. godini iznosili 794 milijuna kuna, što je 61 milijun kuna više nego u 2019. godini. Osim toga, navedeno je i kako je odlukom Ustavnog suda privremeno obustavljena primjena dopunjene Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom iz 2019. godine, što je bilo uzrokom da cijene zbrinjavanja otpada i daje ostaju nepromijenjene, unatoč povećanju troškova.

Sve to, tvrdi se u dokumentu, dovelo je to toga da je u Društvo u prvom polugodištu 2021. ostvarilo gubitak od 81 milijun kuna, te da postoji višak radnika i potrebna je bolja i učinkovitija organizacija, zbog čega se planira objedinjavanje poslova radi smanjivanja troškova.

No, Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH) upozorava kako je od navedenih 544 radnika samo šezdesetak na rukovodećim pozicijama, a ostalo su obični radnici - čistačice, portiri, skladištari, referenti i vozači.

Predsjednik SSKH Baldo Kovačević ogorčen je najavama otkaza i načinom na koji su otkazi najavljeni.

- Imali smo najave da će se ići u smanjivanje broja radnika, ali da će ovakva čestitka biti pred kraj godine, to nisam doživio u 30 godina - da netko ovako čestita radnicima. Pa i privatnici bi preskočili ovo razdoblje i onda to pomalo rješavali iduće godine. Iznenađuje me što smo imali vrlo korektan razgovor s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem početkom studenog i tada nam je rekao da se radnici nemaju čega bojati, da im nitko neće uskraćivati radnička prava. No radnici su ipak došli na red. Koliko možemo zaštitit ćemo radnička prava članova, imamo za njih besplatnu pravnu pomoć. Imat ćemo sastanak narednih dana na kojem ćemo obuhvatiti sve sindikalne povjerenike koji su u Holdingu, te ćemo odlučiti kako ćemo zaštititi radnička prava. Znate, na popisu su i ljudi koji rade i više od 20 godina u tim tvrtkama.

- Dokument mi je proslijeđen 30. prosinca iza 22 sata. Problem je što smo mi regulirana djelatnost pod velikim utjecajem HERA-e koja je odobrila broj zaposlenika, radi se o Gradskoj plinari i distribuciji. Naša tarifna stavka ovisi o broju zaposlenika i ne znam kako bi otkaze trebali izvesti što se tiče Plinare Zagreb. Govori se da ima višak od 66 djelatnika, zaposlenih je 418 na poslovima distribucije plina. No kod nas nema viška radnika, čak ni u administraciji. Sve što nazivaju poslova su u kojima se odrađuje priprema posla, unošenje podataka, potrošnja plina, kontrola ulaska u plinske stanice... A nama tu doslovno fali ljudi, imamo manjak radnika. Situacija je kod nas ionako kaotična zbog cijene plina, a onda imamo i sad ovu situaciju, rekao je za RTL Boris Holetić iz Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH), podružnica Gradske Plinare.

Index javlja kako je velik dio sugovornika ogorčen jer nisu jasni kriteriji po kojem će se smanjivanje broja radnika provesti. Dokument upućen Gradskom stambenom komunalnom gospodarstvu (GSKG) na listu je stavio i radnike s najnižim koeficijentima složenosti poslova.

- Ovo je apsolutno suprotno svim najavama koje smo dobivali da se neće lupati po najnižem sloju radnika. Neki smatraju da je Holding privatno poduzeće, no ono je javno i borit ćemo se za svakog radnika. Prema dokumentaciji koju smo vidjeli, radi se o ljudima koji su dugogodišnji radnici i ako oni dobiju otkaze, radni procesi apsolutno će biti ugroženi.Veliki je problem što su mnogi radili kao agencijski radnici u GSKG-u te su tek kasnije bili zaposleni. Sada im se gledao samo staž u tvrtki, a ne i to što su radili kao agencijski radnici te iza sebe imaju i 14 godina rada u našoj tvrtki. Agencijski rad im nije pribrojan i ovo je strašno, rekla je Sandra Crnković, sindikalna povjerenica SSKH-GSKG-a.

Iz medija:

RTL: Ne idu samo otkazi u GSKG-u, upitan posao za 544 osobe u cijelom Holdingu. U Plinari Zagreb traje izvanredni sastanak 

Index: Holding poslao dokument, želi otpustiti 544 radnika. Izvor: To je samo početak

Jutarnji: Holding sprema otkaze: Već postoji popis, na njemu su radnici od razine voditelja odjela do razine čistačice

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom