SSSH

PočetnaVijestiAktivnostiSUH i MUH protiv rata u Ukrajini: "Pomognimo starijim i nemoćnim osobama"

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

SUH i MUH protiv rata u Ukrajini: "Pomognimo starijim i nemoćnim osobama"

Zagreb, 28. ožujka 2022. - Umirovljeničke udruge Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske najoštrije su osudile rusku agresiju i pozvale na hitan prestanak ratnih aktivnosti, te na solidarnost s ukrajinskim narodom, a osobito s umirovljenicima i svim starijim građanima Ukrajine čiji su životi ugroženi.

- Dok ukrajinski građani bježe iz svoje domovine, a mnogi se ostaju boriti za spašavanje života stanovništva od smrtonosnih napada ruske vojske, SUH izražava tugu zbog nepojmljivog razaranja koje se odvija na europskom tlu u 21. stoljeću, stoji u rezoluciji umirovljeničkih udruga.

Dodaju i kako se malo govori o zaštiti starijeg stanovništva koje najčešće ostaje u Ukrajini, čuvajući svoje razrušene domove, te tako ostaju izloženi ratnim razaranjima, nestašici hrane i gladi, nedostatku pitke vode i strahu od smrti i neprekidnome stresu.

- Više od dva milijuna ljudi starije dobi samo na istoku Ukrajine su ekstremno ugroženi, ne samo od rizika smrti zbog ratnih razaranja, već i posljedica izolacije i socijalne isključenosti. Starije osobe nemaju pristupa lijekovima i hrani, slabije su pokretni, te se teže mogu zaštititi i u skloništima. Sve više to nalikuje na humanitarnu katastrofu, prije svega starijih osoba. Onima koji su kao mala djeca proživjeli 2. svjetski rat sad se vraća sjećanje na veliku glad, te su zbog izolacije i isključenosti u većem riziku od razvoja mentalnih bolesti. Čak 90 posto umirovljenika na ratom zahvaćenom području ne dobiva mirovine ili im nisu dostupne i nemaju nikakve izvore prihoda. A i da imaju, ne mogu podići svoj novac ili ga nemaju gdje potrošiti zbog nestašice hrane, navodi se u rezoluciji.

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom