SSSH

PočetnaVijestiAktivnostiSSKH protiv donošenja odluke o kolektivnom višku radnika u Zagrebačkom holdingu

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

SSKH protiv donošenja odluke o kolektivnom višku radnika u Zagrebačkom holdingu

Zagreb, 5. siječnja 2022. - Nakon što je Sindikat prometa i veza Hrvatske jučer reagirao na dokument koji je Zagrebački holding poslao socijalnim partnerima s pozivom na pregovore oko viška 544 radnika, isto je danas učinio i Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH), naglasivši da u ovom trenutku nije u mogućnosti podržati predloženi kolektivni višak radnika bez prethodno otvorenog socijalnog dijaloga po podružnicama u kojima će se razmotriti planovi poslovanja i razvoja, kao i realne mogućnosti smanjenja ostalih troškova poslovanja.

U očitovanju upućenom Zagrebačkom holdingu, SSKH osporava objašnjenja i argumente za navedenu odluku koja je Holding uputio socijalnim partnerima u dokumentu.

Naime, SSKH u očitovanju navodi kako je riječ o prilično jednostranom pristupu rješavanja problema gubitka u poslovanju bez sveobuhvatne analize svih troškova poslovanja, uzimajući u obzir samo smanjenje troškova materijalnih prava radnika, te ne navodeći mogućnost ušteda na drugim troškovima.

Dok načelno podržava centralizaciju korporativnih servisa, SSKH naglašava kako je centralizaciji potrebno pristupiti analitički, uvažavajući potrebe korisnika i dosadašnji obujam poslova korporativnih organizacijskih jedinica u podružnicama. Stoga, tvrdi se u očitovanju, bez sveobuhvatne analize stvarnih potreba korisnika i posljedično određivanja potrebnog fonda sati za pružanjem kvalitetne i pravovremene usluge korisnicima, nije moguće paušalno predvidjeti broj djelatnika koji će biti potencijalni višak.

SSKH napominje i kako ponuđeno rješenje zapošljavanja radnika koji su višak na drugim radnim mjestima na kojima radnika nedostaje, nije dobro jer je riječ o pretežno administrativnim radnicima koji ne raspolažu potrebnim i neophodnim znanjima za obavljanje operativnih poslova. Umjesto toga, smatraju u SSKH treba pristupiti analizi mogućnosti, potreba i organizacijskih prilagodbi u okvirima centraliziranih organizacijskih jedinica.

Osim toga, u dostavljenom popisu viška radnika naznačena su i ona radna mjesta koja spadaju u osnovnu djelatnost podružnica (čistači, domari/kućni majstori, radnici na održavanju, redari, skladištari, vozači, zaštitari), te se SSKH protivi njihovom uvrštavanju na popis jer se time ugrožava dosegnuta kvaliteta usluge. Napominju i kako bi otpuštanje takvih radnika moglo dovesti do nadopune tih radnih mjesta putem outsourcinga, što bi dovelo do povećanja troškova poslovanja koji se žele smanjiti.

U dokumentu Zagrebačkog holdinga, obrazlažući razloge nastanka kolektivnog viška radnika, navode se i posljedice regulatornog okruženja koje su se negativno odrazle na rezultat poslovanja u 2020. godini. U tom se kontekstu spominje i primjer Čistoće koja je ostvarila gubitak oko 245 milijuna kuna, no u SSKH napominju kako pritom nije spomenuto da navedena podružnica ima i preko 350 milijuna kuna potraživanja koja se ne mogu ili ne žele naplatiti, a to stvara sasvim drugačiju sliku o profitabilnosti podružnice i stvarnom utjecaju vanjskih čimbenika i unutarnje organizacije poslovanja na poslovni rezultat.

Očitovanje SSKH upućeno Zagrebačkom holdingu u cijelosti pročitajte u privitku.

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom