SSSH

PočetnaVijestiAktivnostiSindikat umirovljenika Hrvatske protiv obveznog cijepljenja za starije od 65 godina

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Sindikat umirovljenika Hrvatske protiv obveznog cijepljenja za starije od 65 godina

Zagreb, 13. siječnja 2022. - Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) priopćenjem za medije reagirao je na izjavu ministra zdravstva Vilija Beroša o tome kako bi moglo doći do obveznog cijepljenja populacije starije od 65 godina, ističući kako je protiv obveznog cijepljenja za starije od 65 godina jer bi se time diskriminiralo tu dobnu skupinu, ali i kako je pravo svakog pojedinca odabir cijepljenja i cjepiva, uz punu odgovornost za vlastito zdravlje i zaštitu zdravlja drugih sugrađana.

Priopćenje u cijelosti pročitajte u nastavku:

Članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite više su puta govorili o obveznom cijepljenju, ali najčešće u kontekstu kako ta opcija “nije na stolu”. No, ministar zdravstva Vili Beroš 11. siječnja 2022. godine je izjavio kako bi do toga ipak moglo doći, odnosno da se razmišlja o obveznom cijepljenju populacije starije od 65 godina kao skupine od interesa. S obzirom da iz te skupine ima najviše umrlih, te je prosječna dob do sada umrlih osoba 76,2 godina, ministar misli da bi se njih trebalo obvezno cijepiti, jer pokušaj obvezivanja obiteljskih liječnika iz listopada 2021. da nazovu ili čak posjete sve svoje pacijente starije od 65 godina nije uspio. No, u odnosu na ostatak populacije procijepljenost starijih od 60 godina je ipak relativno visoka te iznosi 78,5 posto, iako manju procijepljenost u EU imaju samo Bugarska, Rumunjska, Slovačka, Latvija i Estonija.

Upravni odbor Sindikata umirovljenika Hrvatske je na hitnoj telefonskoj sjednici održanoj 12. siječnja 2022., razmotrivši sve dostupne pokazatelje, usuglasio gledište kako traži od Nacionalnog stožera da se suzdrži od uvođenja bilo kakvih prinudnih mjera kojima bi se starije od 65 godina obvezalo na cijepljenje protiv Covid-19 virusa.

Sindikat smatra kako su cjepiva zasigurno najveći uspjeh javnog zdravstva u prošlom i ovom stoljeću jer su značajno smanjila obolijevanje i smrtnost od različitih bakterijskih i virusnih bolesti, a svoje značenje su potvrdila i u najnovijoj pandemiji. Naime, neosporno je da su potpuno cijepljeni građani manje izloženi riziku smrti i teških oblika oboljenja od koronavirusa, kao i da su starije osobe najrizičnija skupina stanovništva od pobola ovom opasnom virusnom bolešću.

Međutim, Sindikat umirovljenika protivi se uvođenju obveznog cijepljenja za starije od 65 godina, ne samo stoga što bi se time diskriminiralo baš tu dobnu skupinu, već držeći kako je pravo svakog pojedinca odabir cijepljenja i cjepiva, uz punu odgovornost za vlastito zdravlje i zaštitu zdravlja drugih sugrađana. Osobito se želi naglasiti kako još nisu iskorištene sve druge moguće mjere za poticanje cijepljenja starijih, kao npr. uvođenje mobilnih timova i obilazak ruralnih i urbanih područja i cijepljenje u mjestima prebivališta ili boravišta.

SUH pritom apelira na sve starije osobe i umirovljenike da se, do otkrića djelotvornijih načina prevencije i liječenja od Covid-19, cijepe, uz puno povjerenje spram dostignućima znanosti.

Iz medija:

Novi list: Sindikat umirovljenika Hrvatske protiv obveznog cijepljenja za starije od 65 godina

Mirovina.hr: Sindikat umirovljenika poručio Stožeru: Suzdržite se od bilo kakvog obveznog cijepljenja starijih!

Tportal: Sindikat umirovljenika protiv ideje Vilija Beroša o obveznom cijepljenju starijih od 65 godina

Večernji list: Sindikat umirovljenika protiv obveznog cijepljenja za starije od 65 godina

Net.hr: OSOBNI ODABIR, A NE PRINUDA / Sindikat umirovljenika protiv obveznog cijepljenja starijih od 65: 'Suzdržite se od toga'

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom