SSSH

PočetnaVijestiAktivnostiOčekuje li radnike Đuro Đaković grupe svijetla budućnost?

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Očekuje li radnike Đuro Đaković grupe svijetla budućnost?

Zagreb, 13. siječnja 2022. - Radnike Đure Đakovića proteklih su nekoliko tjedana dočekale vrlo dobre vijesti - nakon što je krajem prosinca prošle godine Europska komisija odobrila državnu potporu za grupu Đuro Đaković u iznosu od 57,4 milijuna eura, održano je i nekoliko sastanaka predstavnika društva Đuro Đaković s premijerom Plenkovićem i ministrom obrane RH Marijom Banožićem na kojem se razgovaralo o opremanju Hrvatske vojske borbenim vozilima pješaštva Bradley.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, komentirajući odobrenje državne potpore, osvrnuo se i na mogućnost da Đuro Đaković servisira navedena vozila.

- Naravno da bi bilo zgodno za Đuru Đakovića da im ovo bude jedan od dugoročnijih poslova za njihovu kompaniju Specijalna vozila. Mislim da potencijal i znanje radnika Đure Đakovića postoji, te dodao da se tu radi i o izvoznom potencijalu koji bi također bio dobar za tvrtku.

Povodom dobrih vijesti za radnike Đure Đakovića, Slavonskobrodska televizija snimila je prilog o novoj perspektivi društva i prilikama koje su sada pred njime.

- Dva dana prije odluke Europske komisije imali smo skup radnika na kojem je bilo oko 500 radnika Specijalnih vozila. Gledao sam lica tih ljudi - bili su zabrinuti za svoju sudbinu, što je i logično, jer imaju obitelj i kredite. Žao mi je samo što ta vijest nije došla nekoliko dana ranije, a ne na Badnjak kada radnici nisu radili, rekao je dopredsjednik Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijskog sindikata Antun Štivić.

Štivić ističe kako radnici žele socijalni sporazum da se radnicima zagarantiraju sva postojeća prava poput kolektivnih ugovora, zadržavanja broja zaposlenih i zadržavanja sjedišta društva u Slavonskom Brodu. Izmještanje sjedišta Đure Đakovića, smatra Štivić, ne bi bilo dobro jer svi porezi i davanja koja društvo plaća ne bi se uplaćivala u Grad i Županiju.

- Imamo situaciju u kojoj su svi na istoj strani - i sindikati i Vlada RH i ulagači govori Štivić te dodaje kako je važno da svi koji sada rade u Đuri Đakoviću imaju osiguranu budućnost, radna mjesta i da više nema potrebe za odlaze iz Slavonskog Broda. - Siguran sam da će plaće rasti jer će se ogromna količina posla ugovarati, zaključuje Štivić.

Cijeli prilog pogledajte na sljedećoj poveznici:

SBTV: Očekuje li radnike Đuro Đaković grupe svijetla budućnost?
 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom