SSSH

PočetnaVijestiAktivnostiNovi broj Sindikalne akcije

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Novi broj Sindikalne akcije

Zagreb, 24. ožujka 2022. - Naše glasilo Sindikalna akcija od ovoga će mjeseca uređivati novi glavni urednik. Dosadašnja dugogodišnja glavna urednica Ana Milićević Pezelj svoju je uredničku palicu prepustila izvršnom tajniku SSSH za projekte, edukaciju i europska pitanja Darku Šeperiću. Svoje bogato sindikalno iskustvo i znanje iz područja javnih politika iz mjeseca u mjesec pretakala je u važan doprinos Sindikalnoj akciji, nadzirući i usmjeravajući uređivačku politiku. U nasljeđe novom uredniku ostavila je visoko postavljenu letvicu u pogledu kvalitete Sindikalne akcije, izbora tema i načina na koji o njima pišemo, koju ćemo nastojati održati u narednim brojevima.

Ovoga mjeseca na dvije stranice možete čitati o problemu stranih radnika. Na primjeru sektora turizma i graditeljstva analiziramo situaciju sa stranim radnicima u Hrvatskoj, a temi pristupamo i iz nešto šire perspektive kroz razgovor sa savjetnicom SSSH za radno i socijalno pravo Sunčicom Brnardić koja objašnjava kako borbom za prava stranih radnika, štitimo i prava domaćih. Povod za obradu ove teme dao nam je slučaj turskih radnika koji su prošloga mjeseca otpušteni samo zato jer su stupili u kontakt sa sindikatom. Razgovor s predsjednikom Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduardom Andrićem i tajnikom Sindikata graditeljstva Hrvatske Domagojem Ferdebarom odveo nas je u smjeru učestalostalosti kršenja prava stranih radnika, ali i analizu i predviđanja potrebe za stranim radnicima u budućnosti.

Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske (EKN) trenutno je u intenzivnoj i uspješnoj sezoni kolektivnoga pregovaranja, a predsjednik Željko Klaus objašnjava što je dovelo do zaokreta u pregovaranju. Ovoga se puta, naime, za razliku od prethodnih pregovora proteklih godina, pregovara i uspijeva izboriti za veće plaće.

Ženska sekcija SSSH i ove je godine obilježila Međunarodni dan žena javnim performansom pred Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike "Zakon o radu po mjeri žene". Smatraju da novi zakon treba adresirati nejednakost žena na tržištu rada, te su tom prilikom ministarstvu uputile pet zahtjeva o kojima više možete pročitati u Sindikalnoj akciji.

Pišemo i o fenomenu davanja otkaza koji je u posljednje vrijeme uzeo maha, prvenstveno u SAD-u, a zatim i u ostatku svijeta. Što to znači za radnike, poslodavce, ali i kakav zamah to daje sindikatima u njihovoj borbi analizira izvršna tajnica SSSH Dijana Šobota.

Kao i uvijek, donosimo intervju s našim sindikalistima, pravne savjete i niz drugih tema od interesa za sindikaliste.

Sindikalna akcija je dostupna isključivo putem pretplate.
Osigurajte glasilo SSSH u svojim podružnicama, na kućnim adresama…
Nazovite 01 46 55 052
ili
nam pišite na
sindikalna-akcija@sssh.hr ili filip.radeka@sssh.hr
te se informirajte o svim detaljima.

NARUDŽBENICA

Stare brojeve Sindikalne akcije možete prelistati OVDJE.

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom