SSSH

PočetnaVijestiAktivnostiGSV: Socijalni partneri daju punu potporu zapošljavanju ukrajinskih izbjeglica

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

GSV: Socijalni partneri daju punu potporu zapošljavanju ukrajinskih izbjeglica

Zagreb, 22. ožujka 2022. - Jučerašnja sjednica Gospodarsko-socijalnoga vijeća bila je posvećena pitanju ukrajinskih izbjeglica kojih je, po posljednjim informacijama, u Hrvatskoj trenutno više od 8.600.

Ispred SSSH, na sjednici su sudjelovale izvršna tajnica za socijalni dijalog i javne politike Ana Milićević Pezelj, te savjetnica za radno i socijalno pravo Sunčica Brnardić.

Socijalni partneri dali su punu podršku svim aktivnostima vezanima za prihvat, zbrinjavanje i uključivanje ukrajinskih izbjeglica u hrvatsko društvo i svijet rada, te je dogovoreno jače uključivanje socijalnih partnera u te aktivnosti. Milićević Pezelj je naglasila potrebu za suradnjom i uključivanje socijalnih partnera u tijela kako bi mogli pratiti sustav prihvata izbjeglica i njihovu intergraciju u tržište rada i na taj način dati kvalitetan doprinos.

Ministar rada Josip Aladrović rekao je kako je Hrvatski zavod za zapošljavanje formirao mobilne timove koji obilaze mjesta u koja dolaze izbjeglice iz Ukrajine. Dodao je i kako je oko 400 osoba izrazilo želju zaposliti se u Hrvatskoj, te da je oko stotinjak tvrtki izrazilo spremnost zapošljavanja izbjeglih ukrajinskih državljana.

Sindikalna je strana pritom istaknula kako je nije potrebno samo uključiti ih u tržište rada, već to mora biti učinjeno kvalitetno, uz poštivanje njihove dobrovoljnosti, želja, stručnosti i obrazovanja, te uz osiguranje zaštite svih njihovih prava.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom