SSSH

PočetnaVijestiAktivnostiGSV o proračunu za 2022. godinu

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

GSV o proračunu za 2022. godinu

Zagreb, 10. siječnja 2022. - Na prvoj ovogodišnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog Vijeća (GSV), socijalni partneri su s predstavnicima Vlade RH razgovarali o državnom proračunu za 2022. godinu koji se, prema objašnjenju Vlade RH, temelji na najavi gospodarskoga rasta i rasta BDP-a od namjmanje devet posto, uspješnoj turističkoj sezoni i rastu izvoza. Državni je proračun za 2022. godinu usvojen u Hrvatskom saboru 8. prosinca 2021. godine.

Kao jedan od ključnih problema predloženoga proračuna istaknuta je reforma zdravstvenoga sustava, ali i poskupljenje energenata koje će potaknuti rast ostalih cijena i dodatno ugroziti standard građana.

- Povećanje cijena artikala je očekivano, ali stanje nije alarmantno, rekao je ministar rada Josip Aladrović, te podsjetio kako je Vlada već jednom reagirala na cijene goriva, a to će učiniti i ponovno ukoliko bude bilo potrebno.

- Jedan od zaštitnih faktora nije zamrznuti cijene ili korigirati ih, nego je bitno stalno povećavati standard građana i povećavati plaće kako bi mogle zadovoljiti troškove i da rast plaća bude veći, nego je rast cijena, rekao je Aladrović.

Sindikalna je strana izrazila nezadovoljstvo time što se o proračunu sa socijalnim partnerima razgovara tek nakon što je izglasan u Saboru. Ispred SSSH na sjednici GSV-a sudjelovala je izvršna tajnica SSSH za socijalni dijalog i javne politike Ana Milićević Pezelj, koja je ponovila sindikalne zahtjeve za povećanjem sredstava predviđenih za naknadu za nezaposlene koja je od 2010. godine smanjena zbog posljedica tadašnje krize i velikog rasta broja nezaposlenih osoba.

Milićević Pezelj je pokrenula i temu iznosa vaučera za financiranje formalnih i neformalnih programa obrazovanja za stjecanje kompetencija potrebnih za rad, te kriterija za njihovu dodjelu, propisanih Zakonom o obrazovanju odraslih. Milićević Pezelj smatra kako je riječ o javnim sredstvima, a socijalni bi partneri trebali imati utjecaja na kriterije dodjele vaučera.

Iz medija:

HRT: https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/zoric-bilo-bi-jako-dobro-da-sve-ciljeve-ostvarimo-u-sto-je-moguce-boljoj-realizaciji-4640110

Dnevnik.hr: https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/izjave-nakon-gospodarsko-socijalnog-vijeca---691473.html

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom