SSSH

PočetnaVijestiTradicionalno paljenje svijeća i polaganje vijenca uoči Praznika rada

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Tradicionalno paljenje svijeća i polaganje vijenca uoči Praznika rada

Zagreb, 29. travnja 2022. - Predstavnici sindikalnih središnjica i ove su godine, tradicionalno uoči Međunarodnog praznika rada, na zagrebačkom Mirogoju zapalili svijeće i položili vijenac u spomen na sve žrtve radničke borbe, poginule radnike i hrvatske branitelje.

Vijenac su položili predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH), Mladen Novosel, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever te, u ime Matice hrvatskih sindikata, Anica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara.

Tom je prigodom predsjednik SSSH Mladen Novosel podsjetio i na obilježavanje Praznika rada koje će SSSH organizirati u nedjelju, 1. svibnja, prosvjednim maršom "Za Hrvatsku zadovoljnih radnika". Podsjetio je na gorući problem nedostatka radnika u sektorima od kojih se najviše očekuje, a to su sektori turizma i graditeljstva. 

- U nedjelju ćemo u Radničkoj cesti poslati poruku onim poslodavcima koji ne žele i odbijaju kolektivno pregovarati, da je niska cijena rada prošlost. Radnici u Hrvatskoj više neće raditi za niske plaće, da na razini EU nema gotovo nijednog zainteresiranog radnika koji želi doći raditi u Hrvatsku u sezonu i Hrvatskoj. Još malo na kugli zemaljskoj neće biti zemalja i kojih će pojedine agencije dovoditi radnike u Hrvatsku, rekao je Novosel.

Rješenje je, dodao je, u povećanju plaća koje moraju biti ostvarene kroz kolektivno pregovaranje i sektorske kolektivne ugovore.

- Naš zahtjev je da prosječna plaća u Hrvatskoj do 2026. godine dosegne 1.500 eura, a minimalna 750 eura.

Međunarodni praznik rada obilježio je i Sindikat metalaca Hrvatske - Industrijski sindikat (SMH-IS) koji je jučer također položio vijenac u spomen na sve žrtve radničke borbe, poginule radnike i hrvatske branitelje. Tom je prigodom prikazana i premijera filma "Stoljeće sindikalne borbe metalaca u tvornici Đuro Đaković", a zatim je na konferenciji za medije istaknuta i zabrinutost zbog nepotpisivanja socijalnog sporazuma u društvu Đuro Đaković.

- Prvi dojmovi su bili dobri, obećanja da ništa nije sporno, dapače, oni nude i veća prava, a mi bi to htjeli na papiru. Mi ne tražimo veća prava od onih koja su u važećem sporazumu, mi bi htjeli da kad se steknu uvjeti da potpišemo ugovor na barem tri godine da zagarantiramo ta prava, rekao je Siniša Kosić, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske.

Dopredsjednik sindikata metalaca Hrvatske - Industrijskog sindikata Antun Štivić osvrnuo se na dokumentarni film.

Bilo nam je u interesu da pokažemo da su radnici i tvornica Đuro Đaković grad i da bez njih nema napretka u ovom gradu. Ako vas preuzima tvrtka iz Europske unije, a mi smo u Europskoj uniji, nezamislivo je da u 21. stoljeću nemamo socijalni sporazum. Nema razloga da hrvatski radnici budu u lošijem položaju od radnika u Češkoj, Njemačkoj... Mi smo u EU-u i želimo da se ulagač tako i ponaša, rekao je Štivić.

Međunarodni praznik rada obilježili smo i u Rijeci, gdje su predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahut Jurišić i pravna povjerenica u Teritorijalnom uredu SSSH Rijeka Petra Vaci također položile vijenac.

Upozorile su na probleme kršenja prava radnika, te da se situacija po tome pitanju u protekle dvije godine nije puno promijenila.

- Situacija je bila loša i za vrijeme jakih pandemijskih mjera, a loša je i danas. Svakodnevno nam se javljaju radnici koji imaju problema s nepoštovanjem ugovora o radu, nepoštovanjem zakona o radu, ali i nepoštovanjem kolektivnih ugovora od strane poslodavaca, kazala je Vaci.

Čahut Jurišić upozorila je kako su plaće u zdravstvenom sustavu katastrofalne, a isto je i s radnim uvjetima, jer medicinskih sestara kronično nedostaje. 

Regionalni povjerenik SMH-IS jadranske regije Juraj Šoljić naglasio je kako su pandemijske dvije godine bile teške, a situaciju pogoršava i rat u Ukrajini zbog problema nefinanciranja već ugovorenih poslova.

Snježana Turkušić, izvršna tajnica regionalnog ureda Sindikata trgovine Hrvatske osvrnula se na sektor trgovine, istaknuvši kako ga karakterizira veliki nedostatak radnika.

Fluktuacija radnika neprestano je prisutna i veliki broj napušta sektor i odlazi na bolja radna mjesta, rekla je Turkušić, te dodala kako Sindikat trgovine Hrvatske trenutno pregovara s HUP-ovom udrugom za sklapanje granskog kolektivnog ugovora. 

Iz medija:

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom