SSSH

PočetnaVijestiNovosel: Treba nam rast svih plaća, a ne samo minimalne

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Novosel: Treba nam rast svih plaća, a ne samo minimalne

Zagreb, 16. studenoga 2021. - U emisiji o utjecaju pandemije na hrvatsko gospodarstvo, predsjednik SSSH Mladen Novosel je uz ministra rada Josipa Aladrovića, glavnog direktora HUP-a Damira Zorića i predsjednika udruge Hrvatski izvoznici Darinka Bage govorio o rastu kreditnog rejtinga i procjenama rasta hrvatskog gospodarstva između osam i devet posto.

Novosel je ustvrdio kako se gospodarski rast mora pretočiti u viši standard i veće plaće hrvatskih građana, a to treba postići sektorskim kolektivnim pregovaranjem. "Bilo bi loše da imamo stabilnu državu, a niski standard građana. To mora pratiti jedno drugo. Sada smo u široj fazi da kroz kolektivno pregovaranje za narednu godinu ove dobre ekonomske pokazatelje pretočimo u veće plaće."

Osjećaj inflacije za hrvatske građane bio je snažan, smatra Novosel, te ističe kako je pozitivna odluka Vlade RH da poveća minimalnu plaću za 10 posto, no problem je što hrvatska prosječna plaća u odnosu na troškove života ne zadovoljava. "Naš bi cilj trebao biti da u onoj mjeri koliko raste minimalna plaća, nominalno rastu i sve ostale plaće."

Odgovarajući na pitanje o reformama koje je potrebno provesti kako bi se povukla sredstva EU, Novosel je rekao kako bi najbolja reforma bila zadržati domaće radnike i vratiti one koji su otišli iz Hrvatske.

O obvezi COVID potvrda u javnim i državnim službama koja od danas stupa na snagu, Novosel smatra kako je osnovni cilj stvaranje dodatnog pritiska da se što više ljudi cijepi, dok će epidemiološki učinak biti vrlo mali. "Ova situacija nije dovela samo do podjele naših članova, već i do podjele građana RH. To se moralo izbjeći. Način na koji se provode sve ove mjere definitivno će umanjiti povjerenje građana da sve ovo što Vlada radi u cilju mjera, može uspjeti", zaključio je Novosel.

Više:

HRT: Aladrović: Mi smo treća ekonomija po stopi rasta u EU; Bago: Prijete nam dvije inflacije

Tportal: 'Mi smo otprilike treća ekonomija u EU po stopi rasta. Ispred nas su samo Irska i Malta'

Večernji list: Otvoreno: 'Čeka nas dvostruka inflacija, a Hrvatska nema logistiku za Covid potvrde

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom