SSSH

PočetnaVijestiNovosel: S minimalnom plaćom se i dalje ne može preživjeti mjesec

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Novosel: S minimalnom plaćom se i dalje ne može preživjeti mjesec

Zagreb, 29. listopada 2021. - Gostujući u emisiji HR-a U mreži prvog, predsjednik SSSH Mladen Novosel komentirao je rast minimalne plaće, istaknuvši kako ni s najavljenim povećanjem od 350 kuna neto, ona nije dovoljna da se preživi mjesec.

Novosel je ustvrdio kako minimalna plaća mora zaštititi građane od siromaštva, te da, i s najavljenim povećanjem, ona nije konkurentna u smislu da će radnici početi dolaziti u Hrvatsku. Dobro je da se minimalna plaća približila 50 posto prosječne bruto plaće, no ne smije biti cilj da su svi radnici blizu minimalca.

Novosel je upozorio i kako rast minimalne plaće u Hrvatskoj ne znači da raste plaća i onima čija je plaća viša od minimalne, osim ako kolektivnim ugovorom nije tako ugovoreno.

S tim u vezi, Novosel je komentirao i novi Zakon o minimalnoj plaći koji predviđa nadzor isplate plaća ugovorenih proširenim kolektivnim ugovorom. Prema tome, minimalna plaća koja će se nadzirati neće biti samo 3.750 kuna neto utvrđena uredbom Vlade RH, već i ona koja je ugovorena proširenim sektorskim kolektivnim ugovorom za svaku razinu složenosti poslova. 

Stoga će, rekao je Novosel, fokus djelovanja SSSH u narednom razdoblju biti započinjanje sektorskog kolektivnog pregovaranja s udrugama poslodavaca.

- Kroz desetak, 15 dana sjest ćemo s HUP-om i pokušati definirati pravce oko sektorskog kolektivnog ugovora. Interes i sindikata i poslodavaca jest da radnici imaju veće plaće i da ostanu u Hrvatskoj, rekao je Novosel te podsjetio na Sporazum o unapređenju suradnje između SSSH i HUP-a kojim su se obje strane obvezale poštivati i poticati kolektivno pregovaranje kako bi ojačali sustav kolektivnog pregovaranja i učinili ga dominantnim načinom za uređivanje radnih odnosa.

Cijelu emisiju poslušajte na sljedećoj poveznici:

HRT: Rebalans proračuna i minimalna plaća

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom