SSSH

PočetnaVijestiNovosel: Rad od kuće mora biti reguliran ugovorom između radnika i poslodavaca

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Novosel: Rad od kuće mora biti reguliran ugovorom između radnika i poslodavaca

Zagreb, 12. siječnja 2022. - Nakon što je Nacionalni stožer civilne zaštite RH nadopunio svoju odluku, propisavši obvezu poslodavaca da osiguraju rad od kuće gdje god je to moguće zbog sprečavanja širenja zaraze koronavirusom, a SSSH je priopćenjem za medije podsjetio na važnost ugovaranja takvog rada ugovorom između radnika i poslodavaca i naknade troškova za radnike nastalih takvim radom, predsjednik SSSH Mladen Novosel gostovao je u emisiji Studio 4 HRT-a, pojasnivši stajališta sindikata.

- Od početka pandemije gotovo pa ni jedan poslodavac se nije pridržavao zakonskog okvira da kada radnika pošalje na rad od kuće, da to regulira i ugovorom u kojem naznačava radno vrijeme tog radnika, na kojem naznačuje pauzu za rad, na kojem osigurava sredstva na kojemu će taj radnik raditi, osigurava pokriće troškova tog radnika. Sve to je do sad u praksi išlo u pravilu dogovorom, što smo tolerirali tamo gdje je tog dogovora bilo, rekao je Novosel, te naglasio kako niti u jednom postojećem zakonskom okviru, niti u budućem predloženom rješenju takvoga rada ne postoji mogućnost rada od kuće bez ugovornog odnosa. - Ne smiju se degradirati prava radnika samo zato što je netko donio neku mjeru.

Čak i oni radnici koji su na početku pandemije 2020. godine bili suglasni s upućivanjem na rad od kuće, govori Novosel, kasnije su shvatili da nakon nekoliko mjeseci takvoga rada dolazi do socijalne otuđenosti, te da im je puno teže tako raditi. Stoga Novosel naglašava da radnik ima pravo odbiti rad od kuće, te da zbog toga ne smije snositi sankcije. - To radnici u praksi mogu teško prihvatiti i često se puta boje otkaza.

Novosel ističe kako poslodavac treba osigurati sredstva i tehničke uvjete za rad i nadoknaditi radniku realni trošak energenata, poput grijanja i struje. Pri osiguravanju uvjeta treba obratiti pozornost i na zaštitu na radu. - Kada radite na radnom mjestu, poslodavac je odgovoran za to da imate sigurne i zdrave uvjete rada. Za isto je odgovoran i kada radite od kuće.

Potrebno je također regulirati i osigurati bolju organizaciju radnog vremena. - Negativna posljedica rada od kuće je to što su radnici dobivali količinu posla koja je bila možda znatno veća od one koju bi mogli odraditi na radnom mjestu jer su očekivali da radnik ima vremena cijeli dan. Obujam posla koji radnik dobije za raditi od kuće ne smije biti veći od obujma posla koji je adekvatan za osmosatno radno vrijeme uz pauzu od 30 minuta na radnom mjestu.

Radno vrijeme, smatra Novosel, potrebno je dodatno urediti i kolektivnim ugovorima.

- Što god se Zakonom o radu dogovorilo, nikada neće biti savršeno i zato postoje kolektivni ugovori koji pobliže može dodatno urediti pojedini institut. Očekujem da će biti razumijevanja sa strane Vlade. Svima bi trebao biti interes da zakon bude jasan svima, te da ne ograničava dodatnu razradu nekog rješenja kroz kolektivni ugovor. Kolektivni ugovori su rješenje, a čekati da se za svaki problem mijenja zakon je suludi, govori Novosel, te naglašava da praksa pokazuje kako zemlje u koje hrvatski radnici najviše odlaze u potrazi za boljim radnim mjestima i uvjetima rada su redovito one u kojima je najveći dio odnosa radnika i poslodavaca reguliran kolektivnim ugovorima.

Novosel se osvrnuo i na tijek pregovora o izmjenama Zakona o radu, rekavši kako su oni još uvijek u početnoj fazi, te da svaka strana ulaže određene prijedloge o kojima se razgovara, ali još uvijek se ništa ne betonira.

Foto: HRT screenshot

Iz medija:

HRT: Novosel: Prava radnika su iznad epidemioloških preporuka i ne mogu se degradirati

Večernji list: Novosel: 'Prava radnika su iznad epidemioloških preporuka i ne mogu se degradirati'

Slobodna Dalmacija: Novosel o radu kod kuće: Prava radnika su iznad epidemioloških preporuka i ne mogu se degradirati. Gotovo nijedan poslodavac to nije regulirao ugovorom

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom