SSSH

PočetnaVijestiNovosel o covid potvrdama: "Dodatna prisila, bez zakonske podloge za takvo postupanje"

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Novosel o covid potvrdama: "Dodatna prisila, bez zakonske podloge za takvo postupanje"

Zagreb, 15. studenoga 2021. - Predsjednik SSSH Mladen Novosel u Točki na tjedan N1 televizije govorio je o proširenom uvođenju covid potvrda koje na snagu stupa u utorak u svim javnim i državnim ustanovama.

Novosel je podsjetio na poslane dopise i napore SSSH u ostvarivanju dijaloga sa Stožerom civilne zaštite do kojeg nije došlo, te na inicijativu koju je SSSH uputio početkom godine vezanu uz sektorski pristup cijepljenju radnika. "Tijekom ožujka došlo je do nerazumijevanja, prozivanja i sukoba farmaceutskih tvrtki oko ispravnosti samog cjepiva i sve je to narušilo povjerenje građana u ispravnost cijepljenja i opravdanost takvih odluka", rekao je Novosel, te dodao kako je propuštena prilika da se pronađe konsenzus na razini Hrvatskoga sabora.

"Sad imamo to što imamo - covid potvrde, dodatnu prisilu i nikakvu zakonsku podlogu za takve postupke", ocijenio je Novosel. "Imamo činjenice koje su neupitne. Nažalost građani umiru svakovnevno, liječnici i medicinske sestre se svakodnevno bore za živote građana. Cijepljenje podržavamo, no ovo stanje u kojeg su Stožer i Vlada RH doveli prije svega državni i javni sektor, s preporukom Davora Božinovića, bez ikakve odluke, da to čini i privatni sektor, dovest će do sloma sustava", rekao je Novosel.

"Očekujemo da će ravnatelji ustanova, poslodavci, imati ogroman teret organizacije na sebi", rekao je Novosel. "Ne znam koliko su odgovorne osobe uspjele usuglasiti sa zdravstvenim ustanovama mjesta za testiranje, tehniku i način kako će se testirati radnici koji nemaju covid potvrde, koliko će to sve trajati....Nevjerojatno mi je da je netko zamislio da će to biti moguće učiniti u nekoliko dana".

Novosel je naglasio kako će SSSH osigurati besplatnu pravnu pomoć za sve radnike koji dođu u poziciju da se prema njima provode sankcije - bilo u kontekstu plaćanja testiranja, za koje Novosel kaže kako ne može i ne smije ići na trošak radnika, bilo u kontekstu odbijanja testiranja. "Naša obveza i dužnost je i njih zaštititi u pravnom postupku ukoliko se prema njima pokrenu određene sankcije", zaključio je Novosel.

Cijelo gostovanje pogledajte na sljedećoj poveznici:

https://hr.n1info.com/video/tocka-na-tjedan/diskriminacija-u-pravnom-smislu-nije-sve-sto-neki-dozivljavaju-kao-nepravdu-2/
 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom