SSSH

PočetnaVijestiNovosel: Najbolja demografska mjera su kvalitetna radna mjesta

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Novosel: Najbolja demografska mjera su kvalitetna radna mjesta

Zagreb, 23. prosinca 2021. – Predsjednik SSSH Mladen Novosel u Newsroomu N1 televizije govorio je o rastu cijena i trenutnim uvjetima života i rada radnika i građana u Hrvatskoj.

Unatoč nekim pozitivnim statističkim pokazateljima poput rasta BDP-a, minimalne plaće i pada broja nezaposlenih osoba, Novosel ističe kako je realna slika drugačija, te da je u Hrvatskoj najviše poskupila hrana i ostale namirnice koje građani svakodnevno kupuju.

- Kada se u obzir uzima ukupni porast cijena, onda možda ispada da je on na razini projeka Europske unije i iznosi nešto više od tri posto, ali hrana je, po mojoj procjeni, poskupjela 10, 15, ako ne i 20 posto, govori Novosel te ističe kako je standard i dalje daleko niži nego u, primjerice, Njemačkoj gdje je minimalna plaća daleko veća od prosječne plaće u Hrvatskoj.

Demografska mjera Biram Hrvatsku

Demografsku mjeru poticanja povratka hrvatskih radnika u Hrvatsku Novosel smatra lošom, naglašavajući kako je kvalitetno radno mjesto najkvalitetnija mjera.

- Radnik mora imati dobru plaću, radno vrijeme koje ne podrazumijeva kontinuiran prekovremeni rad, rad u nejednakom rasporedu i koje ostavlja dovoljno vremena i za privatni život, rekao je Novosel, naglasivši kako su radnici u Hrvatskoj izgubili vjeru u pravednost i da u Hrvatskoj mogu pošteno odraditi posao i za to biti pošteno plaćeni.

- Ova mjera neće imati demografski učinak i neće uroditi time da će se radnici vratiti u Hrvatsku, niti time da će ih motivirati da ostanu u Hrvatskoj.

Posebnim problemom Novosel smatra nedostatak radnika strukovnih zanimanja, poput vodoinstalatera i građevinskih radnika.

- Danas je u Hrvatskoj postalo sramota raditi takve poslove. Naši radnici odlaze u Njemačku i Irsku, ne srameći se raditi ondje takve poslove. Obrazovani radnici iz Hrvatske rade manje složene poslove u Njemačkoj i Irskoj i to im nije problem jer za njih dobiju veću plaću nego što bi dobili za posao sa svojom stručnom spremom u Hrvatskoj.

Osim toga, Vladina demografska mjera Biram Hrvatsku, orijentirana je na poduzetnike, a Novosel smatra kako ne mogu svi biti poduzetnici, te da će njezin demografski učinak i zbog toga biti loš.

- Ušli smo u Europsku uniju s prilikom da imamo otvoreno tržište rada – da naši radnici odlaze u potrazi za boljim uvjetima, ali i da radnici iz EU dolaze kod nas. To se nije ostvarilo, nitko iz EU ne dolazi raditi kod nas“, govori Novosel te dodaje kako nedostatku radnika pristupamo zapošljavanjem radnika trećih zemalja. - Onima koji prevale tisuće kilometara, Hrvatska je samo privremena destinacija dok se ne snađu, ne dobiju vizu ili radnu dozvolu, a onda odlaze u Austriju i druge zemlje. Hrvatska ne može na tome graditi svoje tržište rada.

Zakon o radu

Novosel se osvrnuo i na proces pregovora o izmjenama Zakona o radu, govoreći kako su se pandemijski uvjeti i rad na izdvojenom mjestu rada pokazali kao ključnim razlogom za izmjene Zakona. Institut radnog vremena i rad preko digitalnih platformi bit će među temama o kojima će se u narednom razdoblju voditi razgovori.

- Tek se počelo razgovarati, a trenutno najviše vremena trošimo na to da zakon ima glavu i rep i da članci budu jasni i razumljivi i poslodavcima i radnicima i sudovima, rekao je Novosel. - U dostavljenom nacrtu zakona nema nečega što je suštinski opasno za radnike. Radnici se ne trebaju bojati da će doći do dodatne fleksibilizacije ili smanjenja prava radnika. To nećemo dopustiti.

Rad nedjeljom

Na pitanje o radu trgovina nedjeljom, Novosel je podsjetio kako je riječ o inicijativi SSSH i Sindikata trgovine Hrvatske (STH) koji godinama inzistiraju na reguliranju rada trgovina nedjeljom.

- Ministarstvo je izradilo prijedlog zakona, prošao je javnu raspravu, a s navedenim prijedlogom od 16 neradnih nedjelja u godini smo se i složili.

Iako je Zakon trebao biti donesen do kraja godine, Novosel je istaknuo kako vjeruje da će Zakon biti donesen sljedeće godine. „Pitao sam premijera Plenkovića što je sa zakonom i rekao je da je u proceduri, te da želi dodatna tumačenja od strane ustavnih stručnjaka kako zakon opet ne bi pao na Ustavnome sudu, rekao je Novosel, te dodao kako je sada zrelo vrijeme da takav zakon u Hrvatskoj može proći.

Cijelo gostovanje možete pogledati na Youtube kanalu N1 televizije na OVOJ poveznici. 

Foto: N1 screenshot

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom