SSSH

PočetnaVijestiNovosel: Da bi Hrvatska imala konkurentno tržište rada, mora imati konkurentne plaće

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Novosel: Da bi Hrvatska imala konkurentno tržište rada, mora imati konkurentne plaće

Zagreb, 21. prosinca 2021. - Nakon jučerašnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća na temu izazova u tržištu rada i nedostatku kvalificirane radne snage, predsjednik SSSH Mladen Novosel gostovao je u emisiji Hrvatskog radija U mreži prvog s osvrtom na očekivanja u sljedećoj godini.

- Glavni benefit koji smo očekivali ulaskom Hrvatske u Europsku uniju bilo je otvoreno tržište na razini Europske unije. No danas je u Hrvatskoj to tržište jednosmjerno - naši radnici odlaze, a gotovo nitko iz razvijenijih zemalja EU ne dolazi raditi u Hrvatsku, smatra Novosel te dodaje kako mladi, visokoobrazovani radnici u Hrvatskoj, s obrazovanjem i znanjem stečenim u Hrvatskoj, u drugim zemljama daleko prije mogu dobiti posao.

Nakon pandemije će se, smatra Novosel, europsko tržište naglo otvoriti i ponovno će se dogoditi velik odljev hrvatskih radnika. Poslodavci su prisiljeni tražiti radnike na sve daljim destinacijama iz Afrike i Azije, a to je posljedica odlaska hrvatskih radnika u zemlje gdje su bolje plaće i uvjeti rada.  - Da bi Hrvatska imala konkurentno tržište rada, mora imati konkurentne plaće, rekao je Novosel, te dodao da, unatoč rastu minimalne i prosječne plaće, ona i dalje nije konkurentna na razini Europske unije.

S ciljem povećanja plaća, ali i promocije strukovnih zanimanja, SSSH i HUP će, najavio je Novosel, početkom iduće godine pokrenuti razgovore o sektorskom kolektivnom pregovaranju na razini sedam zainteresiranih sektora.

- Cilj je imati proširene sektorske kolektivne ugovore u metaloprerađivačkoj, drvoprerađivačkoj, tekstilnoj industriji, turizmu i ostalim sektorima", rekao je Novosel, te dodao kako se kvalitetnim socijalnim dijalogom može se i mora vratiti vjera u ta zanimanja i vjera da se u Hrvatskoj može stvoriti kvalitetno radno mjesto.

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom