SSSH

PočetnaVijestiNeven Melvan izabran za glavnog tajnika Sindikata pomoraca Hrvatske

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Neven Melvan izabran za glavnog tajnika Sindikata pomoraca Hrvatske

Dubrovnik, 30. travnja 2022. - Na sedmom Kongresu Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) jednoglasno je, na mandat od pet godina, za glavnog tajnika izabran Neven Melvan. Osim glavnog tajnika, delegati su izabrali i novi sastav Središnjeg odbora sindikata, nadzornog odbora i odbora za statut, javlja Novi list.

Tom je prilikom Melvan, kojem je ovo drugi mandat na čelu SPH, izjavio kako će nastaviti raditi na zaštiti pomoraca.

Sljedećih pet godina ću dati sve od sebe da opravdam povjerenje koje su mi dali delegati - članovi Sindikata pomoraca Hrvatske. Uz sve redovite poslove koje ćemo odrađivati s pažnjom i strašću, kao i do sada, posvetit ćemo se edukaciji pomoraca, posebice budućih pomoraca. Suradnja s pomorskim fakultetima i srednjim školama je uistinu sjajna i želimo to iskoristiti na dobrobit budućih kolega. Protekli period je pokazao koliko je nepredvidljiva budućnost te kako se lako veliki planovi i ideje rasplinu, a ciljevi potpuno promjene. Vjerujem da smo se dokazali kao fleksibilna organizacija sposobna odgovoriti izazovu, naravno uvijek uz suradnju i pomoć naših kolega iz ITF-a, ETF-a, i sindikata i inspektorata cijelog svijeta. Naša snaga je u zajedništvu i solidarnosti i to je naša poruka pomorcima, bili oni članovi sindikata ili ne. Sindikat pomoraca Hrvatske ima mladi, ali iskusan tim profesionalaca koji s maksimalnom predanošću rade na dobrobit svih koji zatraže pomoć ili savjet. ITF inspektorat, Nacionalni inspektorat i pravna služba je na raspolaganju 24/7 i to svi koji su do sada zatražili pomoć dobro znaju. Vrhunskom timu je zadovoljstvo biti Glavni tajnik, rekao je Melvan.

Posljednjeg dana Kongresa, koji se održavao od 27. do 30. travnja, SPH je usvojio i rezoluciju o zaštiti prava ukrajinskih pomoraca kojom je osudio agresiju i nametnuti rad, te nepoštivanje međunarodnog i humanitarnog prava.

U rezoluciji se ističe kako je ukrajinski narod postao žrtvom svoje prirodne i međunarodnim pravom priznate i zajamčene želje i prava na samostalnost, napredak i odlučivanje o vlastitoj sudbini.

SPH je pozvao i svjetsku javnost, međunarodne organizacije, države i nacionalne administracije, uključujući i ukrajinske vlasti, kao i brodarske kompanije i poslodavce, da osiguraju poštovanje međunarodnog humanitarnog prava, kao i poštovanje načela suverene jednakosti svih država, te svih ostalih prava i obveza propisanih Poveljom Ujedinjenih naroda.

Potrebno je, smatraju, pružiti maksimalan napor kako bi se pomoglo ukrajinskim pomorcima i njihovim obiteljima, te se ne smije dopustiti gubitak radnih mjesta ukrajinskih pomoraca radi problema i okolnosti koje su im nametnute i koje otežavaju njihov odlazak na brod i povratak obitelji.

Foto: Sindikat pomoraca Hrvatske

Iz medija:

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom