SSSH

PočetnaVijestiIzmjene ZOR-a: Prijedlog uređenja radnog vremena vodi njegovoj nepredvidivosti

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Izmjene ZOR-a: Prijedlog uređenja radnog vremena vodi njegovoj nepredvidivosti

Zagreb, 22. studenoga 2021. - Nakon procesa konzultacija koji je trajao više od godine dana i nakon što je Vlada RH, na inicijativu SSSH, dostavila cjelovit prijedlog nacrta Zakona o radu, početkom ovoga mjeseca nastavljeni su pregovori o predloženim izmjenama ZOR-a.

Savjetnica SSSH za radno i socijalno pravo Sunčica Brnardić za Bilten.org rekla je kako je sindikalna strana ostala negativno iznenađena prijedlozima "sitnih" izmjena koje pretežu na stranu poslodavaca i protiv koje će se sindikati negativno izjasniti, tražeći efikasnu zaštitu prava radnika i kvalitetnija radna mjesta, s posebnim naglaskom na sigurnost i radno vrijeme.

Jedan od najvećih problema je, smatra Brnardić, predloženo rješenje regulacije radnoga vremena koje vodi njegovoj daljnjoj nepredvidivosti i nesigurnosti. Sindikalna je strana u konzultativnom procesu, kroz upućene prijedloge, inzistirala na boljem prepoznavanju i plaćanju prekovremenoga rada i ograničavanju opterećenja radnika na račun potrebe organizacije rada.

- Opterećenje radnika u Hrvatskoj je veliko, te smatramo da ga ne treba dodatno povećavati niti povećanjem dopuštenog fonda prekovremenih sati niti povećanjem mogućnosti rada za drugog poslodavca, pogotovo zbog utjecaja koji ovo posljednje ima na rast plaća, govori Brnardić.

Namjera regulacije rada na određeno vrijeme je pozitivan iskorak, no Brnardić ističe kako Vladin prijedlog ograničavanja broja dopuštenih ugovora na određeno nije dovoljan.

- Potrebno je točno definirati razloge zbog kojih se zapošljavanje na određeno dopušta kako bi bilo jasno da ono nije dopušteno za isprobavanje radnika ili općenito smanjivanje rizika poslodavca. Potrebno je utjecati i financijski – uvesti pravo na otpremninu po isteku ugovora nakon dvije godine, ali i omogućiti radniku lakšu zaštitu u slučaju takvog nezakonitog zapošljavanja, tako da je teret dokazivanja da se radi o opravdanom zapošljavanju na određeno na poslodavcu."

Rad preko digitalnih platformi sasvim je novo područje koji je Vlada RH odlučila urediti Zakonom o radu. Sindikat radnika digitalnih platformi (SRDP) pozdravlja namjeru regulacije rada preko digitalnih platformi, no tajnica sindikata Iva Filipović upozorava da je uređivanju ovog područja potrebno pristupiti oprezno, te da je u dijalog potrebno uključiti sve aktere.

- Zasad smo zadovoljni načinom na koji naša Vlada razmišlja. Smatramo da je u redu ostaviti radnicima mogućnost izbora kroz ova tri modela koje Vlada nudi – samozapošljavanje, putem posrednika ili direktan rad za platformu, smatra Filipović te naglašava kako se upravo u radu preko posrednika (agregatora) najčešće krše zakoni, što šteti radnicima, ali i državi. - To je model na koji država treba dati poseban naglasak, prvenstveno veću kontrolu rada samih agregatora.

Izmjenama Zakona predviđa se i direktan rad za platformu, no Filipović ističe kako je toj opciji potrebno pristupiti oprezno, kako se radnici danas-sutra ne bi našli u poziciji da su izrabljivani od strane platforme (preveliki broj radnih sati, nerealne norme i zahtijevani prometi, daljnja nemogućnost dijaloga).

- Potrebno je stvoriti model koji je održiv i za radnike, i za platforme i za državu.

Nemogućnost stupanja u kontakt s digitalnim platformama i postojeća netransparentnost algoritama platformi problem je čije se rješenje ne predviđa izmjenama ZOR-a.

- Koliko god da tehnologija ide ubrzanim tempom naprijed, treba spriječiti da radnik postane samo “točka na ekranu” i skup statističkih podataka. Ako se taj dio poslovanja zakonski ne uredi, danas – sutra će doći do toga da radnik i njegovo mišljenje i njegova mogućnost pregovaranja, ne samo da neće biti bitni, nego više neće biti niti potrebni, zaključuje Filipović.

Cijeli intervju pročitajte na sljedećoj poveznici:

https://www.bilten.org/?p=40220

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom