SSSH

PočetnaPodručja radaRadno pravoPravno savjetovalište za upućene radnike

Pravno savjetovalište za upućene radnike

Ako Vas je poslodavac privremeno uputio na rad u inozemstvo ili u inozemstvu radite preko tvrtke koja je registrirana u Hrvatskoj, vi ste upućen ili izaslan radnik/radnica.

Iako upućen/a možete biti u bilo kojem zanimanju ili poslu, najveći broj radnika iz Hrvatske su radnici u građevinskom (ili industrijskom) sektoru, upućeni u Njemačku ili neku drugu zemlju zapadne Europe. Upućeni iz Hrvatske mogu biti i radnici koji nemaju hrvatsko državljanstvo, nego samo dozvolu za boravak i rad u Hrvatskoj, no u tom slučaju će im u pravilu biti potrebna i viza za zemlju upućivanja. Upućeni možete biti i preko agencija za zapošljavanje, ako s agencijom sklopite ugovor o radu.

Radnici u ovom statusu često su žrtve iskorištavanja i prijevara, naročito neisplata plaća i drugih materijalnih prava. Nemojte dopustiti da se to dogodi i Vama! Najbolja garancija je dobro se informirati o svojim pravima prije zapošljavanja ili odlaska u inozemstvo. Bez obzira što dogovorili s poslodavcem, štiti vas europsko pravo prema kojemu imate pravo na minimalnu plaću koja u državi upućivanja vrijedi u nekom sektoru, a u pojedinim slučajevima za neisplaćena potraživanja možete se obratiti i naručitelju posla ili nekoj od firmi u lancu.
 

Savjetovalištu SSSH možete se obratiti sa bilo kakvim pitanjima koja imate u vezi sa svojim statusom. Savjetovanje je besplatno, i otvoreno za sve, neovisno o članstvu o sindikatu. U savjetovalištu možete dobiti informaciju, savjet i besplatnu primarnu pravnu pomoć u vezi ostvarivanja Vaših prava, kao i informacije o sindikalnom članstvu i na koji način Vas ono može zaštititi za vrijeme upućivanja.

Obratite nam se:
telefonom na 091 3111 016, radnim danom od 9:00 do 15:00 sati

ili na adresu elektroničke pošte: upuceni.radnici@sssh.hr.

Dodatne informacije o radu u građevini u Njemačkoj:

 

 

 

Dodatne informacije o upućivanju u Nizozemsku:

https://english.postedworkers.nl/toolbox (engleski jezik)
https://deutsch.postedworkers.nl/toolbox (njemački jezik)
 

Savjetodavni ured otvoren je u sklopu projekta Pravedni uvjeti rada, koji se provodi uz financijsku potporu Programa Europske unije za zapošljavanje i socijalne inovacije „EaSI“ (2014. – 2020).
Za više informacija posjetite http://ec.europa.eu/social/easi.
 


 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom