Sandra Crnković: Sloboda sindikalnog udruživanja je osnova ljudskog i radnog dostojanstva

Zagreb, 2. svibnja 2022. - Ovogodišnja dobitnica glavne nagrade SSSH Srce sindikalne solidarnosti Sandra Crnković, jučer je, nakon prosvjednog marša za Međunarodni praznik rada dala izjavu za HRT u kojoj se osvrnula na stanje radničkih prava u Hrvatskoj i  situaciju u Zagrebačkom holdingu tijekom koje se iskazala borbom protiv otkaza radnicima.

Crnković smatra kako radnici današnjim pravima i uvjetima rada ne mogu biti zadovoljni jer je Hrvatska pri vrhu zemalja Europske unije po broju ugovora na određeno vrijeme, a samim time i po nesigurnosti radnoga mjesta.

Zahtjev SSSH iznesen na prosvjednom maršu, prema kojem do 2026. godine prosječna plaća treba biti 1.500 eura, a minimalna 750 eura Crnković smatra opravdanim i ostvarivim već danas.

- To je plaća koja je i danas potrebna kako bi radnik od svoga rada mogao živjeti, a ne samo preživljavati, rekla je Crnković.

Osvrnula se i na situaciju s otkazima u Holdingu.

- Posebno me ljuti riječ uhljeb koja se počela često koristiti 2008. godine s krizom u našoj zemlji. Tada je bilo popularno napasti radnike u javnom i državnom sektoru. Više od 600 radnika ostat će izvan sustava Zagrebačkoga holdinga, što znači da će se sustav u Zagrebu duboko narušiti, a poslovni procesi bit će loši, rekla je Crnković, te dodala kako se od danas, u povezanom društvu Holdinga Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo (GSKG) u kojem je sindikalna povjerenica, kreće raditi s 55 radnika manje nego početkom godine, zbog čega predviđa kaos.

S obzirom da je, uz rast plaća i više sektorskih kolektivnih ugovora u privatnom sektoru, među zahtjevima upućenima na prvomajskom prosvjednom maršu, bilo i sindikalno članstvo, odnosno potreba za snažnijim učlanjivanjem, Crnković se osvrnula i na tu temu.

- Sloboda sindikalnog udruživanja je osnova ljudskog i radnog dostojanstva, abeceda sindikalizma. Ja se duboko nadam da prema našem Ustavu nikome neće pasti na pamet, ni u privatnom sektoru, da zabrani slobodu sindikalnog udruživanja. Kada se netko sindikalno udruži, onda se može lakše s poslodavcem pregovarati i sklapati kolektivne ugovore, zaključila je Crnković.

Foto: HRT screenshot