Započeli pregovori Vlade i sindikata javnih i državnih službenika

ZAGREB, 21. rujna 2022. - Nakon što su u svibnju plaće javnim i državnim službenicima porasle za 4 posto, održan je i prvi sastanak pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske s predstavnicima  sindikata javnih i državnih službi, u novom jesenskom ciklusu povećanja plaća za državne i javne službe. Na sastanku je dogovoreno da će se u ovim pregovorima, osim o rastu osnovice do kraja godine, razgovarati i o porastu za 2023. godinu, te da će Vlada uskoro predstaviti konkretnu ponudu.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, udruženog u SSSH, Stjepan Topolnjak je uoči pregovora o povećanju plaća u javnim službama poručio da bi rast osnovice trebao pratiti inflacijsku stopu koja je trenutno iznad 12 posto. Uz pregovore o rastu osnovice za preostala četiri mjeseca do kraja godine, očekuje i pregovore o osnovici za iduću godinu koji bi trebali završiti do 15. studenog kada se donosi proračun za iduću godinu.

Na novinarski upit o mogućim industrijskim akcijama ukoliko pregovori ne budu išli u željenom smjeru, Topolnjak je rekao kako su one moguće ako Vlada bude odugovlačila pregovore te ako se osnovica ne poveća od 1. listopada: Pripremamo sindikalno članstvo i za to, no nadamo se da do toga neće doći. Nemamo više puno vremena za pregovore i nećemo dopustiti otezanje pregovora kao što je to bilo za Temeljni kolektivni ugovor.

Podsjetimo kako je Vlada s reprezentativnim sindikatima, 6. svibnja ove godine, zaključila Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama te Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike na određeno vrijeme od četiri godine. Njima su se obvezali do kraja rujna ove godine pristupiti pregovorima o promjeni visine osnovice za ovu godinu, uzimajući u obzir ekonomske i gospodarske pokazatelje. 

Foto: HRT

Povezani članci

Nastavljaju se pregovori Vlade i sindikata javnih i državnih službi

250.000 zaposlenika čeka Vladu da odluči koliko će im rasti plaća. Ne budu li zadovoljni, najavljuju akcije