Radnici 3. maja zabrinuti za svoje plaće

RIJEKA, 14. rujna 2022. - Na inicijativu Radničkog vijeća, u riječkom brodogradilištu 3. maj održan je skup radnika gdje se okupilo nekoliko stotina radnika koji su izravno od uprave htjeli doznati jesu li njihove plaće sigurne i ima li novougovorenih poslova u posrnulom riječkom divu. Predsjednik Radničkog vijeća Predrag Knežević, tom je prilikom naglasio da iz dana u dan sve više radnika napušta 3. maj i odlaze na bolje plaćene poslove.

U posljednjih mjesec dana iz brodogradilišta je otišlo 15 radnika pa se broj radnika smanjio na 714. Sindikalni povjerenik SMH-IS u 3. maju, Slađan Pejić navodi kako jedino novi poslovi i povećanje ukupnih prihoda brodogradilišta može rezultirati višim plaćama i ostankom radnika. Uprava, s druge strane, tvrdi da postoje potencijalni poslovi i narudžbe, no u posljednje vrijeme niti jedan ugovor nije sklopljen.

Vodstvo brodogradilišta također tvrdi da će biti teško sklopiti nove poslove ukoliko država ne stane iza njih. Ministar gospodarstva Davor Filipović napominje kako država stoji uz brodogradilište, no ne može ga svako malo spašavati od propasti, te potiče vodstvo tvrtke da napravi ozbiljan zaokret u poslovanju:

Bio sam na porinuću trupa broda, prije toga sam pogledao sve ekonomske aspekte, nisu bili dobri. Međutim, to je tek jedna dimenzija. Druga je kad odete u to brodogradilište pa kad vidite tisuće škverana i njihovih obitelji, djece, što to njima znači, onda imate malo drukčiji pogled na sve to. Mislim da brodogradnja treba opstati u Rijeci, podrška Vlade je tu, no podrška ne može biti bez radikalnog zaokreta u upravljanju.

U srpnju ove godine Vlada RH je odobrila jamstva za kredit za završetak još jednog broda za kanadsku tvrtku Algomu, no svima je jasno da brodogradilište kapaciteta 3. maja, može primiti puno više poslova. 

Foto: HRT