Novosel: Potreban rast bruto plaća za borbu protiv inflacije i siromaštva u starosti

ZAGREB, 12. rujna 2022. - Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Mladen Novosel, gostovao je u današnjoj emisiji Poslovni tjedan emitiranoj na prvom programu Hrvatskog radija. Uz Novosela, gostovali su Zvonimir Savić savjetnik premijera za ekonomiju, Ivan Miloloža, poduzetnik i Dražen Oreščanin, direktor udruge Glas poduzetnika.

Tema emisije bila je paket mjera koje je Vlada RH predstavila prošlog tjedna, a trebale bi smanjiti utjecaj inflacije i energetske  krize. Novosel je naglasio da cijene energenata nisu realne, već su rezultat geostrateške situacije u kojoj se Europa našla uslijed ruske agresije na Ukrajinu. Pozdravio je povećanje neoporezivog dijela plaće, no još jednom napomenuo da će se to sve odraziti na buduće mirovine. Predloženo je rješenje prema kojem bi država, za vrijeme trajanja mjera, mogla radnicima uplaćivati mjesečni dodatak na mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Ograničavanja cijena pojedinih živežnih namirnica je možda stiglo prekasno, s obzirom da je prilikom prvog ovogodišnjeg smanjenja PDV-a kontrola izostala, a cijene su skočile, iako su trebale pasti. Hrvatska se nalazi na samom dnu kupovne moći u Europskoj uniji, a uzmemo li u obzir inflaciju koja je već oko 13 posto, bruto plaće bi trebale rasti minimalno 10 posto.

Novosel je još jednom pozvao poslodavce da sjednu za stol sa sindikatima kako bi se pokrenulo kolektivno pregovaranje, posebno u četiri sektora - metalskoj, prehrambenoj te drvnoj i papirnoj industriji, te poljoprivredi.