Eduard Andrić: Problem nedostatka radne snage ove je godine kulminirao

Zagreb, 4. svibnja 2022. - Predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH), Eduard Andrić za Index.hr uoči početka sezone komentirao je i analizirao situaciju sa sezonskim radnicima u turizmu i problem s nedostatkom radne snage.

Istaknuo je kako u turizmu nedostaje između 30.000 i 35.000 radnika, a najviše se traže čistačice, sobarice, konobari i pomoćni konobari, kuhari i pomoćni kuhari, kuharski radnici i recepcioneri.

- Plaće se kreću od četiri do devet tisuća kuna, a dio osoblja koje ima bruto ugovore, dobije znatno veće plaće, smatra Andrić.

Problem nedostatka radne snage, koji je prisutan već niz godina, smatra Andrić, ove je godine kulminirao.

- Radne snage potrebne za odrađivanje turističke sezone u našoj državi nema. Slavonija, koja je bila nepresušno izvorište kvalitetnog ugostiteljskog kadra, nažalost, to više nije, ali od ukupnog broja zaposlenih još uvijek ih je najviše iz te regije. Školovali smo ih na račun hrvatskog državnog proračuna da bi sada radili za Austrijance, Nijemce, Irce, gdje im je plaća duplo veća nego u Hrvatskoj, rekao je Andrić.

Dodao je kako radnici iz okolnih zemalja, koji su tradicionalno dolazili raditi na sezonu, sada također odlaze u zemlje u koje odlaze i hrvatski radnici.

- Radnici iz nama susjednih zemalja, primjerice Srbije, Makedonije, Kosova ili Bosne i Hercegovine, odlaze tamo kamo odlaze i naši radnici, tako da ne možemo računati na veliki broj tih radnika. Kad već napuštaju svoje države, isto im je hoće li doći u Istru ili će otići u Austriju, a u Austriji će dobiti duplo veću plaću.

Nakon liberalizacije uvoza radne snage, smatra Andrić, poslodavci su se okrenuli tržištu Filipina, Indije, Ukrajine, pa i Rusije. No, dodatan je problem i rat u Ukrajini koji je onemogućio dolazak dogovorene radne snage iz te zemlje, ali i iz Rusije.

Iz medija: