ETUC: Pravo na štrajk ugroženo prijedlogom nove Uredbe jedinstvenog tržišta za hitne slučajeve

BRUXELLES, 12. rujna 2022. - ETUC je izrazio zabrinutost oko prijedloga nove Uredbe jedinstvenog tržišta za hitne slučajeve koju priprema Europska komisija. Uredbom bi se uvele izvanredne mjere kojima bi se jamčilo slobodno kretanje te dostupnost osnovnih dobara i usluga za vrijeme svake sljedeće krize. Međutim, Komisija kao dio reforme između ostalog planira ukinuti postojeću uredbu o funkcioniranju jedinstvenog tržišta koja izričito štiti pravo na štrajk, dok s druge strane takvo jamstvo nije ugrađeno u novo zakonodavstvo.

Europski su sindikati zabrinuti da bi se u budućnosti štrajk mogao smatrati "krizom", što bi potkopalo kolektivne akcije i bilo bi u suprotnosti s Poveljom Europske unije o temeljnim pravima te Socijalnom poveljom. Konfederalna tajnica ETUC-a, Isabelle Schömann izjavila je: Pandemija Covid-19 i rat u Ukrajini pokazali su važnost kolektivnih ugovora koje pokreću sindikati kako bi se osiguralo otporno gospodarstvo koje vodi računa o potrebama radnika i građana za vrijeme kriza. Pravo na štrajk je neodvojivo od prava radnika na kolektivno pregovaranje i kao takvo se ne može ograničiti izvanrednim mjerama. Pripremljenost i odgovor na krizu ne smiju se nikada koristiti kao sredstvo potkopavanja ili otkazivanja temeljnih prava.

ETUC je pozvao Europsku komisiju da ojača jamstva za temeljna prava u novoj Uredbi, posebno kad su u pitanju socijalna, radnička i sindikalna prava te upozorio kako je poštivanje radničkih prava ključno za socijalno tržišno gospodarstvo Europske unije i nikada se ne može smatrati preprekom funkcioniranju jedinstvenog tržišta.

Ilustracija: Tetiana Lazunova/iStock