ETUC: Nema jednakih plaća muškaraca i žena bez povećanja minimalne plaće

Bruxelles, 10. studenoga 2021. - Povodom Europskog dana jednakih plaća, Europska konfederacija sindikata (ETUC) priopćenjem za medije upozorila je kako žene u prosjeku zarađuju 14,3 posto manje od muškaraca, te da je jedini način da se to ispravi povećanje minimalnih plaća te redefiniranje vrijednosti rada kojeg obavljaju žene.

Povećanje minimalne plaće na 60 posto medijalne i 50 posto prosječne plaće smanjilo bi razlike u plaćama između muškaraca i žena za:

  • 25 posto u Rumunjskoj
  • 19 posto u Grčkoj
  • 12 posto u Poljskoj
  • 11 posto u Slovačkoj
  • 10 posto u Španjolskoj i Luksemburgu

- Mnoge žene zarobljene su u potplaćenim i podcijenjenim poslovima. U mnogim slučajevima, to su poslovi koje uglavnom obavljaju žene. Primjerice, žene čine 76 posto zaposlenih u sektoru skrbi u EU. Njegovatelji su slabo plaćeni, unatoč tome što je taj posao fizički i psihički vrlo zahtjevan, zahtijeva strpljenje i socijalne vještine. Europski donositelji odluka imaju izbor - odlučno djelovati da smanje razliku u plaći između muškaraca i žena ili mogu zauvijek lamentirati povodom Europskog dana jednakih plaća, rekla je zamjenica glavnog tajnika ETUC-a Esther Lynch.

- EU sada ima priliku zatvoriti taj jaz u plaćama između muškaraca i žena. To može učiniti usvajanjem Direktive o transparentnosti plaća koja osnažuje žene da osvijeste vrijednost svojega rada i potiče sindikate da pregovaraju o rastu plaća. Druga je mogućnost usvajanje Direktive o primjerenim minimalnim plaćama koja predviđa podizanje minimalnih plaća do praga dostojanstva i uklanjanje prepreka za kolektivno pregovaranje.