SSSH

PočetnaVijestiZa medijeSSSH u medijima"Vlada misli da novi Zakon o radu treba štititi poslodavce i rasteretiti ih obveza koje ionako slabo poštuju"

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

"Vlada misli da novi Zakon o radu treba štititi poslodavce i rasteretiti ih obveza koje ionako slabo poštuju"

Zagreb, 30. lipnja 2021. - Savjetnica SSSH za radno i socijalno pravo Sunčica Brnardić za Deutsche Welle govorila je o izmjenama Zakona o radu u kontekstu službenih pregovora koji su nedavno započeli te komentirala poziciju i dosad iznesene stavove Vlade u tome procesu.

- Unatoč drastično promijenjenim okolnostima, ne odustaje se od predodžbe da u područje rada treba intervenirati prvenstveno kako bi se što više zaštitilo poduzetnike i dodatno ih se rasteretilo već ionako slabo poštovanih obveza koje imaju prema radnicima. Radi se, naravno, o potpuno krivoj predodžbi, odricanju odgovornosti od strane države i propuštanju prilike da se prepoznaju pravi problemi i utre put podizanju kvalitete radnih mjesta u Hrvatskoj, koje nam hitno treba, rekla je Brnardić.

Kao jedan od glavnih predmeta razilaženja stavova sindikata i Vlade je daljnja fleksibilizacija radnih odnosa koja će se, smatra Brnardić, nametnuti kroz smanjivanje broja ugovora na određeno vrijeme po kojima je Hrvatska rekorder u Europskoj uniji. To će se pokušati postići kroz udovoljavanje poslodavcima i njihovoj želji da se omogući lakše otpuštanje zaposlenih na neodređeno vrijeme.

- Problem nevođenja politike plaća koji je uzrokovan sustavnim slabljenjem pregovaračke moći radnika, pak, rješavat će se populariziranjem američkog modela rada za više poslodavaca i proširivanjem dopuštenog radnog vremena, ističe Brnardić.

U pandemijskom kontekstu, rad na izdvojenom mjestu rada bit će jedno od područja koje će se izmjenama Zakona nastojati urediti, unatoč već postojećem (i korektnom) zakonskom okviru.

Temeljni problem je, smatra Brnardić, što se novim zakonskim rješenjem rad izvan prostora poslodavca namjerava poticati, a ne dodatno regulirati s ciljem zaštite radnika u odnosu na postojeći Zakon o radu.

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom