SSSH

PočetnaVijestiZa medijeSSSH u medijimaRadnička svijest, solidarnost i jačanje sindikata u graditeljstvu potrebniji su nego ikada

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Radnička svijest, solidarnost i jačanje sindikata u graditeljstvu potrebniji su nego ikada

Zagreb, 12. listopada 2020. - Neizbježno je da će u Hrvatskoj rasti udio stranih radnika u gotovo svim sektorima, posebno u graditeljstvu, jer su se mnogi domaći radnici odselili radi kvalitetnijih i bolje plaćenih poslova. Ali jeftinija radna snaga ne smije biti razlog za rast broja stranih radnika, rekao je za portal radnickaprava.org glavni tajnik Sindikata graditeljstva Hrvatske (SGH) Domagoj Ferdebar, naglašavajući kako SGH zato kontinuirano radi na rastu plaća ugovorenih Kolektivnim ugovorom za graditeljstvo, koji moraju primjenjivati svi poslodavci, bez obzira na to iz koje zemlje dolaze njihovi radnici.

Domagoj je sugovornik novinarki portala Ivani Pejić koja se bavi temom stranih radnika u Hrvatskoj s naglaskom na sektor graditeljstva. Uz njega, svoju priču je ispričao i Emir iz susjedne Bosne i Hercegovine koji radi za jednu zagrebačku građevinsku tvrtku.

Kako je vidljivo, ova stresna i neizvjesna godina ključna je za aktivnije promišljanje i uključivanje u borbu za radnička prava. S novim Zakonom o strancima, nastavkom pandemije u zemlji i svijetu i glavnim gradom koji će još dugo liječiti rane od potresa, radnička svijest, solidarnost i jačanje sindikata u graditeljstvu potrebniji su nego ikada.

Članak u cijelosti pročitajte na:
Ivana Perić: Od stranoga volimo samo radnike _radnickaprava.org

Foto: radnickaprava.org

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom