SSSH

PočetnaVijestiZa medijeSSSH u medijimaPredsjednik STUH-a Andrić: "Teško možemo kvalitetno odraditi ovu sezonu"

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Predsjednik STUH-a Andrić: "Teško možemo kvalitetno odraditi ovu sezonu"

Zagreb, 5. srpnja 2021. - Gostujući u Dnevniku HTV-a, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) Eduard Andrić upozorio je na golem nedostatak radnika u sektoru turizma, razlozima za to te posljedicama koje će to ostaviti.

Andrić smatra kako su najveći problem niske plaće radnika u turizmu koji zbog toga prelaze u druge djelatnosti.

- Moramo pod hitno sjesti na nivou države i vidjeti kako podići plaće radnicima, zainteresirati mlade da se školuju i sa kvalificiranim kadrom dobiti kvalitetan turizam, rekao je Andrić, ističući kako većina turističkih radnika proteklih godinu dana žive s 4.000 kuna potpore. Kvalitetan turizam pretpostavlja i Strategija razvoja turizma, a tome svjedoče i investitori koji najvećim dijelom grade hotele s četiri i pet zvjezdica za koje je potreban kvalificirani kadar.

Graditeljstvo, smatra Andrić, nudi osam, devet tisuća kuna plaću i velik dio konobara i pomoćnih kuhara otišlo je ondje raditi. - Ljudi žele dobiti novac s kojim mogu egzistirati i preživljavati. S četiri tisuće kuna je to jako teško.

Zbog toga, STUH je uputio inicijativu Vladi RH za produljenje potpora za očuvanje radnih mjesta do kraja ove godine jer, kako smatraju, sljedeću sezonu trebamo dočekati spremni jer se očekuje kako bi ona mogla biti prva "normalna" sezona od početka pandemije.

Više: 

HRT: Jakominić i Andrić u Dnevniku HTV-a o nedostatku sezonskih radnika

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom