SSSH

PočetnaVijestiZa medijeSSSH u medijimaBrnardić: Ukidanje potpora za necijepljene je kažnjavanje radnika za propuste Vlade u zaštiti javnog zdravlja

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Brnardić: Ukidanje potpora za necijepljene je kažnjavanje radnika za propuste Vlade u zaštiti javnog zdravlja

Zagreb, 12. srpnja 2021. - Za ukidanje potpora za očuvanje radnih mjesta za necijepljene radnike Vlada je očigledno jako "zagrizla" i ima ozbiljnu namjeru sprovesti tu najavu u djelo. Sunčica Brnardić, savjetnica SSSH za radno i socijalno pravo još jednom objašnjava stav SSSH o tome pitanju.

- Iako država ima diskrecijsko pravo propisivanja uvjeta za dodjelu potpora za očuvanje radnih mjesta, zakon propisuje da to ne može biti neka od izričito navedenih osnova poput spola, osim ako nemate dobar i zakonom dopušten razlog za to, primjerice da je mjera usmjerena za povećanje stope zaposlenosti žena koja je puno manja od one muškaraca, rekla je Brnardić te dodala kako se takvo ograničavanje pristupa potporama teško može pravdati ciljem očuvanja zdravlja te govoriti da je primjereno i nužno za postizanje tog cilja.

Iz ukidanja potpora necijepljenim radnika može se iščitati premisa Vlade RH kako radnici "pripadaju" svojim poslodavcima, odnosno da poslodavci mogu i trebaju utjecati na osobne i privatne odluke radnika, smatra Brnardić.

- To je ne samo prebacivanje odgovornosti, već u stvaranje poticajnog okvira za povrede radničkih prava i ozbiljno narušavanje međuljudskih odnosa u radnim kolektivima kroz mobing i diskriminaciju, rekla je Brnardić.

Brnardić je podsjetila i na aktivnosti SSSH u ranijoj fazi pandemije. SSSH je pozvao Nacionalni stožer civilne zaštite i Vladu na javno objavljivanje svih raspoloživih podataka o stanju epidemije na radnim mjestima, među ostalim, i podatke o broju oboljelih u radno aktivnoj populaciji prema djelatnostima i zanimanjima.

- Danas možemo samo spekulirati o tome bi li odaziv na cijepljenje bio veći da su organizacija i komuniciranje o cijepljenju bili bolji, rekla je Brnardić. 

Više:

Novosti: Lijepljenje uz cijepljenje

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom