SSSH

PočetnaVijestiZa medijePriopćenja za javnostSSSH: Proširiti mjere i na nestandardne radnike, uključujući samozaposlene osobe

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

SSSH: Proširiti mjere i na nestandardne radnike, uključujući samozaposlene osobe

Zagreb, 19. prosinca 2020. - Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH) pridružio se zahtjevima Europske konfederacije sindikata (ETUC), koja je u dopisu ministru rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipu Aladroviću i potpredsjedniku Vlade i ministru financija Zdravku Mariću, pozvala Vladu Republike Hrvatske da proširi mjere i na nestandardne radnike, uključujući samozaposlene osobe.

Naime, sve su države članice EU-a osigurale zaštitu samozaposlenih osoba i radnika na prekarnim poslovima od negativnih posljedica pandemije. Vidljivo je to iz pregleda korištenja sredstava iz programa SURE. Hrvatska u svom zahtjevu za povlačenje sredstava iz SURE-a, međutim, nije uključila ove radnike. 

SSSH je još tijekom prvog dizajniranja mjera u proljeće ove godine tražio da i nestandardni radnici, uključujući i samozaposlene osobe, budu obuhvaćeni mjerana, ali je Vlada ignorirala taj zahtjev.

- Smatramo nedopustivim da Vlada RH ne želi proširiti potpore na nestandardne radnike, čiji se broj u Hrvatskoj zabrinjavajuće povećava, te na samozaposlene. Javna sredstva moraju biti namijenjena svima pogođenima! Tim više jer je EU ponudila državama članicama novac kako bi se pomoglo upravo tim radnicima. Prijeti nam socijalna i ekonomska katastrofa i u takvoj krizi nitko ne smije biti ostavljen na cjedilu!, izjavio je Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

Priopćenje SSSH i dopis ETUC-a u cijelosti pročitajte u nastavku.

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom