SSSH

PočetnaVijestiZa medijePriopćenja za javnostSramotna isplata nagrade radnicima u sustavu zdravstva i socijalne skrbi koji skrbe o pacijentima i korisnicima koji boluju od bolesti COVID-19

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Sramotna isplata nagrade radnicima u sustavu zdravstva i socijalne skrbi koji skrbe o pacijentima i korisnicima koji boluju od bolesti COVID-19

Zagreb, 15. siječnja 2021. - Sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) oštro je reagirao na isplaćene posebne nagrade radnicima u sustavu zdravstva i socijalne skrbi koji skrbe o pacijentima i korisnicima koji boluju od bolesti COVID-19 ocijenivši ih sramotnima.


Priopćenje za javnost SSZSSH donosimo u cijelosti:

- Iako je premijer Vlade RH pompozno najavio u medijima da će radnici u sustavu zdravstva i socijalne skrbi dobiti posebnu nagradu u iznosu deset posto od osnovne plaće za rad  s pacijentima i korisnicima koji boluju od bolesti  COVID-19, od toga, naravno, kao i uvijek u takvim najavama i odlukama, nažalost, ništa.

Naime, ovih dana radnici u sustavu zdravstva primili su svoje zarađene plaće, ali, gle čuda, u njima dodaci za rad s pacijentima koji boluju od bolesti COVID-19,  iznose od 5,26 kn, 41,15 kn, 33 kn, 45 kn ..... i tako redom, pa sve skoro do 150 kuna!!!

Ispada da je osnovna plaća radnika u sustavu zdravstva od 50 kuna, pa do 1.500 kuna!???

Ovo je stvarno sramotno! Najgore je  to što je sve isplaćeno u skladu s uputama koje je Ministarstvo zdravstva dostavilo ravnateljima ustanova 21. prosinca 2020. godine.

Osim toga, Vlada RH donijela je i Odluku za radnike u sustavu socijalne skrbi koji brinu o korisnicima koji su pozitivni na koronavirus, a koja se primjenjuje samo na one ustanove socijalne skrbi koje su u vlasništvu RH.

Postavlja se jasno pitanje, što je s radnicima koji rade u domovima čiji su vlasnici gradovi ili županije? Kao da njima plaću isplaćuju župani ili gradonačelnici?

Svi oni primaju plaću iz državnog proračuna, pa bi isto tako trebali iz državnog proračuna primiti i famoznu nagradu od deset posto na osnovnu plaću iz proračuna. Ali NE, sada se političari loptaju s tim radnicima tko bi trebao poštivati Odluku Vlade i isplatiti im navedenu nagradu.

Da nije žalosno, bilo bi smiješno!

Ono što je najžalosnije u ovoj grotesknoj Odluci je to, da se radnicima u sustavu zdravstva i socijalne skrbi mjeri rad s pacijentima ili korisnicima koji boluju od bolesti  COVID-19 u satima ili minutama, kako bi im se mogla isplatiti što mizernija nagrada.

Pretpostavljam da nije bilo ovakve zloslutne namjere Vlade RH i premijera Plenkovića. Ili ipak??? 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom