SSSH

PočetnaVijestiZa medijePress-konferencijeZa reforme za ljude

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Za reforme za ljude

Zagreb, 9. travnja 2018. – Tražimo reforme za ljude - reforme koje idu u korist svih građana, reforme koje će osigurati kvalitetniji život i ostanak ljudi u Hrvatskoj! – poručili su predsjednici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH) i Matice hrvatskih sindikata (MHS) Mladen Novosel i Vilim Ribić, na današnjoj konferenciji za novinare u sjedištu MHS-a, najavljujući ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog praznika rada prosvjednom povorkom 1. svibnja u Zagrebu pod sloganom „Za reforme za ljude“.

Hrvatski radnici traže: pravedne plaće i bolje uvjete rada, dostojanstvenu starost, kvalitetno obrazovanje kao temelj razvoja i budućnosti, efikasan javan zdravstveni sustav dostupan svima, učinkovito pravosuđe i javnu upravu, te vraćanje povjerenja građana u institucije, kao i promjenu odnosa prema Europskoj uniji i unutar nje – Europu za građane.

Pozivajući članove i građane da se pridruže povorci, Mladen Novosel je rekao kako je svrha povorke naglasiti one probleme sa kojima se svakodnevno susreću hrvatski građani i radnici zbog kojih u Hrvatskoj ima sve manje stanovnika, te kako je prvomajska povorka samo prvi korak u budućim zajedničkim akcijama za bolje sutra nas i naše djece.

Okupljanje je ispred Radničkog doma (Trg kralja Petra Krešimira IV. br. 2), a u 11,00 sati povorka kreće prema parku Maksimir.

Govoreći o predstojećoj mirovinskoj reformi poručio je Vladi RH:

- Razmišljajte o prihodovnoj strani. Ako vam je u ovome trenutku problem novac, ako nemate dovoljno novca u državnom proračunu za isplatu mirovina postojećim umirovljenicima i za opstojnost mirovinskog fonda u budućnosti pogledajte koliko se novca slijeva kroz sivu ekonomiju u džepove raznih poslodavaca, ojačajte nadzor primjene kolektivnih ugovora, ojačajte nadzor primjene isplate minimalne plaće, povećajte minimalnu plaću i bit će dovoljno novca i za postojeće i za buduće umirovljenike i nema nikakve potrebe razmišljati o, za Vladu jednostavnim rješenjima, penaliziranje, produženja, kažnjavanja…, a samim time nećemo ništa dobiti

Vrlo kritičan bio je i po pitanju zdravstvene reforme:

- Kada smo prošle godine inzistirale da nas se uključi u kreiranje „zdravstvene reforme“, rečeno nam je kako, za sada, nema nikakvih prijedloga. Kada smo ove godine tražili tematsku sjednicu GSV-a o zdravstvenoj reformi rečeno nam je kako još uvijek nema nikakvih konkretnih prijedloga, da bi se sada odjedanput u javnoj raspravi pojavio Zakon o zdravstvenoj zaštiti čije je prihvaćanje planirano već u lipnju ove godine. Za koga? Za hrvatske građane ili za pojedine buduće kapitaliste u javnom sektoru? Za hrvatske građane to neće biti dobro, ordinacija primarne zdravstvene zaštite bit će samo tamo gdje će netko imati privatni interes da ona tamo bude, a hrvatski će građani prvu pomoć liječnika možda morati tražiti s jednog otoka na treći, ili iz jednog u šesti grad. Ako je to interes ove Vlade  da naš zajednički novac iz državnog proračuna na takav način  koristi onda ova Vlada definitivno  ne radi za hrvatski građane, već isključivo za privatni profit!

Govoreći o potrebnim reformama koje će usmjeriti Hrvatsku u pozitivnijem smjeru,  predsjednik MHS-a Vilim Ribić istaknuo je reformu obrazovanja kroz povećanje kvalitete te povećanje izdvajanja za obrazovanje. Potrebno je, reče, vratiti i vjeru u institucije, vjeru u državu, a najvažnije vratiti državu građanima.

- Trenutno je država otuđena, jer vara svoje građane, što je apsolutno neoprostivo, a to jedino mogu promijeniti sami građani aktivnim djelovanjem, poručio je Ribić, te naglasio njihovu važnost u poticanju reformi.

Osvrćući se na potrebu primjene odnosa prema Europskoj uniji podsjetio je kako su svi sindikati zagovarali ulazak u Europsku uniju te i dalje misle da nema alternative Europskoj uniji.

- Međutim, kada smo u nekoj obitelji to ne znači da bi trebalo prestati misliti, kao što to rade određeni predstavnici hrvatske Vlade kada odlaze u Bruxelles. Potrebno je  samostalno izgrađivati mišljenje, kritizirati, analizirati, predlagati i kada je dobro podržati, a ne bespogovorno slijediti recepte i naputke i naredbe iz središta Europske unije. Hrvatska politika u Bruxellesu mora biti aktivna i vođena u skladu sa socioekonomskim stanjem vlastitog stanovništva, a ne obrnuto, zaključio je predsjednik MHS-a.
 

Video snimku press konferencije možete pogledati na stranici Matice hrvatskih sindikata:

https://www.matica-sindikata.hr/za-reforme-za-ljude-hrvatska-treba-reforme-koje-ce-osigurati-kvalitetniji-zivot-gradana/
 

Iz medija:

Sindikalisti uputili poziv ljudima koji misle da Vlada vodi zemlju u krivom smjeru: "Umjesto da roštiljate..." _dnevnik.hr

'Sad je dosta': Sindikati najavili prosvjednu povorku na Praznik rada _tportal.hr

SSSH i Matica sindikata za 1. svibnja organiziraju zajedničku prosvjednu povorku ''Za reforme, za ljude'' _novilist.hr

Najavljen prvosvibanjski prosvjed 'Za reforme - za ljude'  _ hrt.hr

Tražimo reforme koje idu u korist svih građana _glas-slavonije.hr

Umjesto roštiljanja, 77 posto nezadovoljnih neka prosvjedom traži reforme za bolji život u Hrvatskoj _vecernji.hr

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom